Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Gynnsam marknad för småföretagare på mindre orter"

Publicerad: 22 maj 2009, 08:25

Möjliga köpares önskemål var självklara att väga in när omstruktureringsbolaget satte samman säljbara apotekspaket. Vd:n Eva-Britt Gustafsson vill nu få affärer i hamn och hoppas på god konkurrens.


Vilka reaktioner har ni fått på offentliggörandet av vilka apotek som ska säljas?

– Det har varit ett oerhört stort intresse från alla håll och kanaler. Det ringer många som har frågor till oss och vi försöker hinna med genom att löpande lägga ut information på hemsidan och svara i telefon, säger Eva-Britt Gustafsson.

Universitetsapoteket deklarerade snabbt att de vill ha kluster nummer åtta med stora apotek i hela landet. Det klustret verkar nästan skräddarsytt åt dem då det liknar deras koncept i Finland. I vilken mån har ni haft specifika aktörer i åtanke när ni satte samman klustren?


– Vi har talat med samtliga aktörer som angett att de har ett intresse av att köpa apotek och det är klart att vi lyssnat på dem och att vi designat portföljer som känns intressanta att köpa. Vi har något för både större och mindre aktörer. Men det huvudsakliga målet har ändå varit att skapa mångfald och konkurrens på apoteksmarknaden.

I arbetet med denna goda konkurrens har ni också sagt att ni vill undvika regionala monopol. Men nu tycks det nästan bli lokala monopol exempelvis i Stockholms city där Apoteket AB får behålla stora etablerade apotek som Lejonet och Scheele. Hur har ni resonerat kring det?

– Att det monopolet i så fall inte varar många sekunder. Vi ser ingen risk att någon kedja får ett monopol i en större stad. Det vi har värjt oss från är just regionala monopol och det tror jag att vi kommer att undvika nu.

På andra ställen, som i Jönköping, säljs i stort sett alla apotek. Varför?


– Jönköping vet vi är attraktivt att etablera sig i och det är lättare att sälja ut många apotek just i sådana lägen. Då har vi lagt in flera olika kluster för att få en jämbördig profil för aktörerna.

I småföretagarklustret finns många apotek som är ensamma på en liten ort. Hur har ni tänkt kring det?

– Jag tror att många har fördomar kring att det alltid är svårt att driva eget företag på en mindre ort. Men det behöver inte vara så. Ofta finns det bara ett apotek där, möjligen några apoteksombud, så marknaden är bra. Även om dessa faktiskt kan bli som lokala monopol i glesbygden, är det svårt att finna en annan lösning. Det finns sällan behov av fler apotek.

Även om apotekspersonalen generellt reagerar med lugn på beslutet oroar sig vissa just i småföretagarklustret för framtiden. Behöver de oroa sig?

– Det beror på vad man är orolig för. Många inom Apoteket är inte vana med annat än en stor arbetsgivare och kanske känner att det blir otryggt med enskild företagare. Men vi tror att konstruktionen med ett gemensamt småföretagarbolag ger stadga.

Hur kommer det sig att det bara blev 150 apotek i småföretagarklustret och inte upp till 200 som det står i propositionen?


– Det blir 150 stycken initialt eftersom det är vad vi tror att vi kan hantera. Men småföretagarbolaget ska vara så starkt att det finns möjlighet att växa. De närmaste tre åren kommer vi nog att se uppåt 200, 250 enskilt drivna apotek.

Hur kommer försäljningen att fortsätta?

– Nu i mitten på maj går ut med en inbjudan om att lägga anbud på de stora portföljerna. I slutet på maj kommer mer information om småföretagarprocessen. Vår ambition är sedan att försäljningen ska ske under hösten och vi kommer att gå ut offentligt med information vartefter vi får bindande avtal för de olika apoteksklustren.

Vem får vinsten från försäljningen?

– Rent juridiskt hamnar den hos Apoteket AB som är säljare. Men staten kan som ägare förfoga över tillgångarna och det överskott som blir i företag brukar tas ut som utdelning.

Så många kluster får ett företag köpa

- Köparen av det största klustret med cirka 200 apotek får köpa maximalt ett av de mindre klustren.

- Den som köper det näst största klustret får maximalt köpa två små.

- Köpare av enbart mindre kluster får köpa flera, men inte samtliga, små kluster.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev