måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hackare kan dömas till hårdare straff

Publicerad: 3 mars 2014, 10:04

Straffet för dataintrång skärps. En grov hackerattack på till exempel hälso- och sjukvårdens IT-system ska kunna ge fängelse i upp till sex år.


Det föreslår regeringen i en proposition och ger förslag på en ny brottsrubricering: grovt dataintrång. Straffskalan rekommenderas vara fängelse i mellan sex månader och sex år. Straffet för dataintrång är i dag allt från böter till max två års fängelse.

Om ett dataintrång ska betraktas som grovt eller inte avgörs bland annat av om det har orsakat allvarlig skada. Då menas framför allt ekonomisk skada, enligt propositionen, men även skada som kan drabba enskilda när intrånget leder till att  synnerligen känsliga personuppgifter  kan missbrukas.

När den tekniska utvecklingen gör samhället allt mer sårbart för allvarliga angrepp mot datasystem med viktiga samhällsfunktioner, krävs straff som står i proportion till brottets allvar, menar regeringen. Förutom IT-system inom hälso- och sjukvården nämns system för allmänna kommunikationsmedel och bankers betalningssystem som särskilt skyddsvärda.

Även försök och förberedelse till dataintrång ska vara straffbart.

Lagförändringen harmonierar med ett EU-direktiv och föreslås gälla från den 1 juli.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev