onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hade akutpsykiatrisk avdelning i villan

Publicerad: 17 april 2014, 08:43

En läkare i Malmö inrättade en egen akutpsykiatrisk avdelning i sin villa och skrev ut för höga doser centralstimulerande. Nu får han kritik.


Läkaren hade byggt sin mottagning intill villan i Malmö, rapporterar SVT:s Sydnytt.

Ivo har nu granskat läkarens verksamhet. Socialstyrelsen fick ett tips för två år sedan om att en patient hade kommit till en vårdinrättning med svår abstinens. Kvinnan hade, enligt anmälaren, hämtat ut flera hundra Xanor-tabletter på bara några dagar hos Malmöläkaren.

Två år senare får alltså läkaren kritik, bland annat för att han omvandlat sitt hem till en akutpsykiatrisk avdelning sedan en kvinna med svår och långvarig psykisk sjukdom fick bo i hans villa. Ivo anser att hon i stället borde ha fått vård i en offentlig inrättning.

Men Ivo skriver också att läkaren har lagt ner mycket tid i omvårdnad och omsorg med hög tillgänglighet, inte minst vad gäller kvinnan. Region Skåne borde haft bättre beredskap för att planera vården för en patient med så svår sjukdomsbild, enligt Ivo, i stället för att läkaren skulle få patienten i  sitt knä  av socialtjänsten, enligt Sydnytt.

Läkarens journaler får inte heller godkänt. De var för slarvigt skrivna, enligt Ivo. Dessutom skrev mannen ut för höga doser centralstimulerande läkemedel som trappats upp för snabbt.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev