Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hägglund anmäls till KU för osaklig avsättning

Publicerad: 23 mars 2009, 17:47

Nu har socialdemokraternas talesperson i vårdfrågor Ylva Johansson anmält socialminister Göran Hägglund (kd) till konstitutionsutskottet för avsättningen av Ann-Christin Tauberman. Läs KU-anmälan här på dagensapotek.se.


Anmälan riktar bland annat in sig på regeringsformens krav på saklig grund för beslut. Generaldirektören har hittills inte informerats om grunden för avsättningen, enligt Ylva Johansson.

Enligt lagen om offentlig anställning får en verkschef bara förflyttas av organisatoriska skäl eller om det är nödvändigt för myndighetens bästa. Ylva Johansson anser att det i detta fall inte finns något organisatoriskt skäl, och uppsägningen kan inte heller sägas ha skett av hänsyn till myndighetens bästa.

I anmälan citeras flera av Dagens Medicins och Dagens Apoteks artiklar kring avsättningen av Ann-Christin Tauberman.

Enligt Ylva Johansson, som förklarade grunderna för sin anmälan i en debattartikel i Svenska Dagbladet i lördags, fick Ann-Christin Tauberman sparken för att hon inte gjorde som regeringen ville och höjde vinstnivån för apoteken. I artikeln berör hon också bland annat den misstänkta jävssituation som gjorde att statssekreteraren Karin Johansson (kd) lyftes bort från ansvaret för apoteksfrågan.

Formellt står socialdemokraterna som enda parti bakom anmälan, men även samarbetspartierna stöder den.

– Vi gör samma bedömning som socialdemokraterna och står helt bakom detta, säger Thomas Nihlén, riksdagsledamot (mp) och medlem i socialutskottet.

Även vänsterpartiet stöder KU-anmälningen enligt Elina Linna (v), ledamot i socialutskottet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev