Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hägglund avvisar Smers krav på nya tydligare riktlinjer

Publicerad: 9 mars 2009, 07:51

Hägglund avvisar Smers krav på nya tydligare riktlinjer

Socialminister Göran Hägglund (kd) säger nej till kraven på tydligare riktlinjer för vård i livets slutskede.


Fallet med den dråpanklagade läkaren vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har utlöst en intensiv debatt om vården av döende patienter. I går, söndag, berättade Dagens Medicin att Statens medicinsk-etiska råd, Smer, bad regeringen om tydligare riktlinjer redan i höstas.

Enligt Barbro Westerholm, riksdagsledamot för fp och ledamot i Smer, hade den nuvarande situationen kunnat undvikas om socialminister Göran Hägglund hade agerat. Nu stämmer Ylva Johansson, sjukvårdspolitisk talesperson för socialdemokraterna, in i kritiken. I dag, måndag, kommer hon att ställa en interpellation till Göran Hägglund i riksdagen.

– Vi måste klargöra vad som gäller, så att inte läkare hamnar i domstol för att man följer rutiner och den praxis som finns, säger Ylva Johansson till Dagens Nyheter.

Göran Hägglund står däremot fast vid att det inte behövs några tydligare riktlinjer. Enligt honom är det bästa att låta sjukvårdspersonalen och de anhöriga resonera sig fram till en lösning i varje enskilt fall.

– I Sverige vill vi gärna ha enkla svar på de svåraste frågorna och så tror vi att om vi tillsätter en kommitté så löser det sig. Jag tror inte att det är riktigt så, säger han till Dagens Nyheter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev