Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hägglund byter ut Apoteksrådgivare

Publicerad: 25 oktober 2007, 14:55

Socialminister Göran Hägglund (kd) gör sig av med sina utomstående rådgivare i Apoteks-frågan, Lars Jeding och Ulf Öberg. I stället tillsätter han en analysgrupp med representanter från både social- och näringsdepartementen.


Analysgruppen ska på uppdrag av socialdepartementet ”hantera information” och ”förmedla ägarens vilja till Apoteket AB på ett enhetligt och tydligt sätt”, enligt ett pressmeddelande från socialdepartementet.

Apoteket har fått stark kritik från bland Farmacevtförbundet för sina planer på ett samarbete med den stora amerikanska läkemedelsdistributören Medco. Även Konkurrensverket och Datainspektionen har ifrågasatt samarbetsplanerna.

– Det är bra att socialministern delar vår syn att det behövs en starkare ägarstyrning av Apoteket AB, säger Farmacevtförbundets förbundsdirektör Lennart Axelsson i en kommentar på förbundets hemsida.

Han tycker också att det är bra att Göran Hägglund nu tar ett samlat grepp – med en grupp från både social- och näringsdepartementen – eftersom frågan om Apotekets framtid också har en näringspolitisk dimension.

Analysgruppen ska jobba långsiktigt med apoteksfrågorna, enligt socialdepartementet.

Detta sker parallellt med den utredning som regeringen har tillsatt under ledning av Lars Reje om en avveckling av apoteksmonopolet. Han ska lämna ett delbetänkande senast den sista december. Slutbetänkandet kommer i april 2008.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev