Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hägglund prisar apoteksreformen

Publicerad: 5 september 2011, 13:01

Apoteksomregleringen blev en succé, skriver socialminister Göran Hägglund (KD) till sin grekiske kollega. Men att sänka läkemedelskostnaderna var aldrig målet.


I juli skrev Andreas Loverdos, som ansvarar för områdena hälsa och social solidaritet i Greklands regering, till Göran Hägglund för att be om mer information om den svenska apoteksreformen.

Nu har svaret skickats och Göran Hägglund inleder med att lovorda apoteksreformen. ”Omregleringen har varit en succé och över 200 nya apotek har öppnat under de två senaste åren, därför delar jag mycket gärna med mig av några av erfarenheterna från denna process”, skriver han.

Andreas Loverdos ville bland annat veta vilka fördelar den svenska omregleringen inneburit när det gäller läkemedelskostnaderna, eftersom Grekland vill skära ned på landets utgifter. Där får han dock inte mycket hjälp av den svenska regeringen. ”Att skära ned på läkemedelsutgifterna var inte något av de viktigaste skälen till omregleringen”, konstaterar Göran Hägglund.

I stället beskrivs den svenska generikamodellen, som Andreas Loverdos också hade ställt frågor om. ”Målet med systemet är att hålla nere läkemedelskostnaderna, så att individuella patienter får betala så lite som möjligt för läkemedel”, skriver den svenska socialministern i brevet som skickades till Grekland förra veckan.

Relaterat material

Svensk modell kan exporteras

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev