lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hägglund vill inte skärpa städregler

Publicerad: 13 december 2012, 08:32

Socialminister Göran Hägglund på årets Riksstämma. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Flera riksdagspartier efterfrågar bindande riktlinjer för städning på sjukhusen. Men socialministern säger nej.


Senaste gången Socialstyrelsen gjorde en kontroll av städningen på ett sjukhus var för två år sedan, berättar Dagens Nyheter. Enligt Socialstyrelsen har det inte gått att prioritera det arbetet av budgetskäl. Det saknas också riktlinjer för hur ofta och var man ska städa. Men flera riksdagspartier vill ha bindande riktlinjer.

– Jag tror stenhårt på nollvisionen för att minska vårdskador. Städningen är uppenbart en enkel metod som skulle göra det bättre, säger Anders W Jonsson (C), ordförande i socialutskottet, till Dagens Nyheter.

Socialminister Göran Hägglund (KD) är kritisk till den bristfälliga städningen på sjukhusen och ser det som ett hot mot patientsäkerheten. Han säger ändå nej till bindande, nationell riktlinjer och säger att det är landstingens ansvar. Ett gott exempel lyfter han dock fram .

– Det är ju slående att när man går på McDonald´s så finns det ett kort vid lysknappen som visar hur det städas timme för timme. Ett system av den karaktären borde vara mönster även för sjukhusen, säger han.

Relaterat material

Få landsting klarar kraven för städningen

De vill ha lokalvård varje dag

Vården får ny regelbok för städning

De hittar smuts där  det är skinande rent

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev