fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Håkansta behåller lönen till 2020

Publicerad: 27 december 2016, 13:41

Torsten Håkansta valde att sluta för att han inte ville följa med E-hälsomyndigheten till Kalmar. Trots det får han behålla sin lön fram till 2020.


Efter regeringens beslut att E-hälsomyndigheten ska flyttas till Kalmar meddelade myndighetens generaldirektör Torsten Håkansta att han skulle lämna myndigheten. Nu bekräftar han att anledningen var att han inte ville följa med till Kalmar.

– Jag meddelade tidigt att jag inte hade för avsikt att stanna kvar eftersom jag inte kunde tänka mig att flytta med till Kalmar, säger Torsten Håkansta till Dagens Medicin.

Men trots detta valde han att inte säga upp sig från sitt förordnande som generaldirektör. Istället får han från och med den 9 januari 2017 titeln generaldirektör i regeringskansliet. Fram tills förordnandet går ut den sista december 2019 behåller han samma lön som han har haft på E-hälsomyndigheten, 106 100 kronor i månaden.

Tycker du att det är rimligt att du får behålla din lön fram till 2020?

– Det är väl så regelverket ser ut antar jag, säger Torsten Håkansta.

Regeringsbeslutet att anställa Torsten Håkansta som generaldirektör i regeringskansliet är underskrivet av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och socialdepartementets personalchef Brigitta Carlsson. Enligt Birgitta Carlsson är praxis att anställningen som generaldirektör flyttas till regeringskansliet fram tills att förordnandet går ut om generaldirektören själv inte väljer att säga upp sig. Men det är regeringen som fattar beslut i varje enskilt fall.

– Det är den enda anställningstrygghet du har som generaldirektör, säger Birgitta Carlsson till Dagens Medicin.

Vilka arbetsuppgifter Torsten Håkansta får i regeringskansliet är inte klart ännu. Annika Strandhälls pressekterare Victor Harju säger att regeringen har följt den praxis som finns och att ministern inte vill ge några ytterligare kommentarer.

Relaterat material

Hon tar över E-hälsomyndigheten

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev