Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hälften av svenskarna tror att kunnig patient får bättre vård

Publicerad: 10 juli 2007, 12:45

De flesta svenskar tror att den som själv vet vilka behandlingsalternativ och läkemedel som finns får bättre vård. Det visar en undersökning som presenteras idag.


Det är Pfizer som inför sitt seminarium ”Elitpatienterna, och alla vi andra”, som hålls idag inom ramen för Almedalsveckan, låtit göra en Sifo-undersökning.
1000 svenskar har fått svara på frågan ”Om du blir sjuk – tror du att du får bättre behandling om du själv är bättre informerad om vilka behandlingsalternativ och läkemedel som finns?”
Hela 53 procent svarade att de trodde att så var fallet, medan 38 procent trodde att behandlingen blev densamma oavsett kunskapsnivån, 2 procent att den välinformerade får sämre vård och 5 procent var tveksamma.
– Det är allvarligt att mer än hälften av svenskarna inte tror att alla patienter får samma behandling om de har samma sjukdom. Och att de tror att skillnaden bland annat beror på hur mycket information som patienten själv har är anmärkningsvärt, säger Niklas Prager, vd för Pfizer, i en kommentar.

Ju högre utbildningen den svarande hade, desto större var tilltron till kunskapens betydelse.
Av de svarande med högskole- eller universitetsutbildning trodde 68 procent att en person med bättre kunskaper om behandlingsalternativ och läkemedel får bättre vård och bara 26 procent att alla får samma behandling. Bland gymnasieutbildade trodde 51 procent att den välinformerade får bättre vård, medan 42 procent trodde på lika behandling. I gruppen som enbart hade grundskoleutbildning var motsvarande siffror 39 respektive 48 procent. Där trodde alltså majoriteten att behandlingen blir lika oavsett kunskapsnivå.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev