Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hälften av tjänsterna hos Apotekstjänst försvinner

Publicerad: 29 oktober 2015, 10:24

Foto från Apotekstjänsts anläggning på Lidingö.

Foto: Apotekstjänst

Cirka 100 personer kommer att sägas upp från Apotekstjänst i samband med att företaget förlorar sitt uppdrag i Västsverige.


Efter årsskiftet tar Apoteket AB över leveranserna av dosförpackade läkemedel i Västra Götalandsregionen och i Halland. Det innebär att företaget Apotekstjänst som nu levererar dit förlorar en stor del av sina leveranser.

Företagets vd Tomas Hilmo säger till Dagens Apotek att det rör sig om cirka 100 tjänster som försvinner. Totalt har Apotekstjänst 220 anställda som alla arbetar vid företagets anläggning på Lidingö.

– Vi befinner oss nu i förhandlingar vad gäller uppsägningslistor, säger Tomas Hilmo.

Förutom leveranserna i Västsverige har Apotekstjänst också sju landsting i Mellansverige, den så kallade Sjuklövern, som kunder men även det avtalet har man förlorat. Genom en direktupphandling förlängdes avtalet där nyligen till den sista september, men sedan tar konkurrenten Svensk Dos över leveranserna.

Apotekstjänst har fortfarande en liten chans att få behålla de sju mellansvenska landstingen som kunder. Företagets tidigare begäran om överprövning av upphandlingen har visserligen fått avslag av förvaltningsrätten, men Apotekstjänst har nu gått vidare till kammarrätten och begärt att upphandlingen prövas också där.

Relationerna mellan Sjuklövern och Apotekstjänst är sedan tidigare ansträngda då landstingen och företaget stämt varandra i tidigare rättstvister.

Tror ni fortfarande att ni kan vinna avtalet i Sjuklövern?

– Eftersom vi har lämnat det till kammarrätten anser vi att vår argumentation är hållbar, annars hade vi inte gjort det, säger Tomas Hilmo.

Vad händer om ni även får avslag på er begäran i kammarrätten?

– Då finns det naturligtvis en risk att det bara blir två aktörer kvar. Dosmarknaden är på väg att haverera på grund av vissa parters agerande.

Vad tänker du på då?

– Apoteket AB:s prisdumpning i Västra Götaland och Halland.

Apotekstjänst hävdade tidigare i ett överklagande till förvaltningsrätten att Apoteket AB utnyttjade sin dominerande ställning för att lägga ett onormalt lågt anbudspris i Västra Götaland och Halland. Apoteket AB svarade att man inte var dominerande på dosmarknaden och rätten gick på Apoteket AB:s och regionernas linje och krävde inte att upphandlingen skulle tas om.

Tomas Hilmo påpekar att Konkurrensverket nu tittar på frågan om det har skett en underprissättning i de två regionerna sedan Apotekstjänst har vänt sig till myndigheten.

Relaterat material

Apotekstjänst varnar för risker vid övergång

Apotekstjänst: ”Det har gjorts fel på flera punkter”

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev