Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hälften sade upp sig på samma dag

Publicerad: 11 februari 2014, 07:39

Hälften av sjuksköterskorna på en hjärtavdelning vid Akademiska sade upp sig i fredags.


17 sjuksköterskor av de cirka 30 som arbetar på avdelning 50 F vid kardiologen lämnade i fredags in sina uppsägningar i protest mot låga löner, skriver Upsala Nya Tidning.

Sjukhuset har tidigare i praktiken höjt ingångslönen till 25 000 kronor för nyanställda. En stor del av sjuksköterskorna på kardiologen har lägre lön än så. Därför begär de redan anställda en minimilön på 25 000 kronor. De lämnade in en kravlista till cheferna i december men har inte fått gehör.

– Det är jättebra att de nyutbildade får 25 000 kronor i månaden. Men vi har 18 sjuksköterskor på avdelningen med en månadslön under 25 000 kronor, trots att många av dem jobbat i flera år, säger Per-Ola Blomgren, sjuksköterska på avdelning 50 F till UNT.

Sjukösterskorna kräver också förbättringar i arbetsmiljön. Stängda vårdplatser och besparingar har medfört en ökad stress.

Divisionschefen vid medicin- och thoraxkliniken, Mikael Köhler, säger till tidningen att det inte blir frågan om att sätta något lönegolv på 25 000 kronor för alla.

– I avtalet med Vårdförbundet står det att det ska vara individuellt satta löner. Vi vet att vi måste höja lönerna för att behålla sjuksköterskorna men vi kan inte sätta en lönenivå för en hel grupp, säger han till UNT.

Ledningen ska nu ha ett samtal med samtliga sjuksköterskor som har lämnat in sin avskedsansökan.

Relaterat material

Barnmorskorna på Akademiska kräver högre lön

Högre lön sätter press på grannar

”En fantastisk seger för oss”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev