Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hallå där, Anna-Karin Eklund

Publicerad: 4 Juni 2008, 11:18

Anna-Karin Eklund, ordförande för Vårdförbundet, ger sin syn på strejken och avtalet.


Det finns en stor besvikelse över vårdavtalet, hur ser du på det?
– Det har jag förståelse för. Vårdförbundets medlemmar har fel lön, det är jag den första att framhålla. Men det är inte förbundet som sätter lönerna. Det är synd om medlemmarna inte använder sin ilska till att arbeta vidare fackligt. Det är ju det som föreningen är till för.

Medlemmarna vill ju se resultat i plånboken medan du betonar den lokala löneprocessen. Har förbundet inte misslyckats i kommunikationen?
– Det är en missuppfattning att det bara är det centrala avtalet som ger löneutveckling. Resultatet av det här avtalet ser vi i den lokala lönebildningen, om ett eller två år. Avtalet bryter ny mark i lönebildningsarbetet i landstingen. Vi har fått en helt ny avtalskonstruktion som innebär ett jättestort framsteg. Nu jobbar vi för högtryck för att förmedla avtalets innehåll till våra medlemmar.

Hur har strejken påverkat din ställning som ordförande i Vårdförbundet?
– Jag tycker att den har stärkts. Extrakongressen den 13 maj, då jag återvaldes och vi fick en ny förbundsstyrelse med ett tydligt mandat, var ett styrkebesked. I och med strejken har jag också blivit mer synlig.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev