Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hallå där, Gunnela Örnberg

Publicerad: 13 november 2007, 12:21

Gunnela Örnberg är ordförande i Svensk förening för röntgensjuksköterskor, SFR, som tillsammans med Vårdförbundet firade Röntgensjuksköterskans professionsdag den 8 november.


Vad gjorde ni under den här dagen?

– Den 8 november är den internationella röntgensjuksköterske­dagen och i år var det första gången som vi i Sverige firade den mer offentligt. Vi hade bjudit in röntgensjuksköterskor från hela Sverige och runt 70 kom. Vi träffades för att prata om professionen och det förslag till etiska riktlinjer för röntgensjuksköterskor som SFR och Vårdförbundet tagit fram.

Hur gick diskussionen kring de etiska riktlinjerna?

– Det som framkom var att samtliga som var där tycker att det finns ett behov av etiska riktlinjer som utgår från vår egen kunskap och vårt ansvar som röntgensjuksköterskor. Till exempel tycker man att det är bra och viktigt att lyfta fram röntgensjuksköterskans ansvar gentemot patienten när det gäller stråldoser.

Vilka frågor är aktuella för röntgensjuksköterskor internationellt?

– Både på Europanivå och internationellt försöker vi jobba fram gemensamma etiska riktlinjer. Och många länder tittar på den utbildningsmodell vi har i Sverige, där röntgensjuksköterskan har ansvar både för tekniken och patienten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News