Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hallå där ...

Publicerad: 25 september 2014, 09:59

… Mats Eriksson (M) ordförande i sjukvårdsdelegationen vid SKL. Hur kan det komma sig att ni och Vårdförbundet har så olika syn på sommaren?


För någon vecka sedan släppte SKL sin rapport om bemanning och patientsäkerhet under sommaren och nu i veckan släppte Vårdförbundet sin, har du hunnit läsa den?

– Nej, men jag hörde lite på radion och man kan väl säga att de inte harmonierar.

Hur kommer det sig då?

– Skönheten sitter väl i betraktarens öga. Enligt de rapporter jag har fått hitintills har sommaren gått bättre än vad man kan ana, på de allra flesta ställen. Sedan har vi väl fått använda hela verktygslådan, tillägg, inhyrda medarbetare, förskjutna semestrar …

Vårdförbundet skriver ökad övertid, ni skriver bättre planering. Vilket stämmer?

– Jag tror att man har planerat bättre, annars skulle inte resultatet varit så bra som det blev. Jag tror fortfarande att det är lite tidigt för att man över huvud taget ska kunna summera om det är en massa övertid. Men det ska väl ge sig när vi gör en ordentlig nationell sammanställning. Jag är väl också lite frågande till Vårdförbundets agerande. Jag får inga signaler om att det inte skulle ha fungerat. Jag tycker personligen också att det är synd att de områden där det har varit mycket ska sätta bilden för hela sjukvården.

Du sade i samband med att er rapport släpptes att patientsäkerheten kunde upprätthållas. Vårdförbundet säger att den försämrades betydligt för de arbetsplatser som hade störst brist på personal.

– Vi får väl syna de här fallen, om det finns några. Jag har inte fått några sådana indikationer någonstans i Sverige, att något fall ska vara relaterat till dålig bemanning. Det kan väl finnas, men det kan finnas i februari också. Då får vi faktiskt bena ner det till de fall det gäller och inte ha svepande formuleringar.

Relaterat material

SKL anser att sommaren fungerade väl

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev