Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hålla känslor inom sig kan vara bra efter kris

Publicerad: 3 Juni 2008, 13:32

Det är inte alltid av godo att ventilera sina känslor och prata ut efter att ha varit med om en traumatisk händelse. Ibland är det till och med tvärtom.


Forskare i USA har studerat reaktionerna hos 3 000 personer efter terrorhändelserna den 11 september 2001.

Tvärtemot vad forskarna förutsåg visade det sig att de personer som initialt efter händelsen inte hade något behov av att uttrycka eller dela med sig av sina känslor, var de som mådde bäst två år senare.

– Vi borde tala om för folk att det förmodligen inte är något fel att inte vilja uttrycka sina känslor och tankar efter att ha upplevt något traumatiskt, säger Mark Seery, en av forskarna bakom studien, till brittiska BBC.

Andra forskare varnar dock för faran att generalisera alltför mycket om vad som är rätt behandling efter en traumatisk upplevelse, och ifrågasätter till viss del studiens resultat.

– De som ville uttrycka sina känslor direkt efter den 11 september kan ha varit de som var djupast berörda av händelserna. Så det är inte helt förvånande att det också är de som har symtom två år senare, säger den brittiska professorn Stephen Joseph, som specialiserat sig på psykiska trauman som följer på stora katastrofer, till BBC.

Den amerikanska studien har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Journal of Consulting and Clinical Psychology.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev