Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hallands sjuksköterskor tjänar minst

Publicerad: 14 maj 2013, 08:13

Lönerna har ökat för Vårdförbundets medlemmar, men dålig lönespridning är ett problem anser förbundets ordförande.


I Halland tjänar Vårdförbundets medlemmar 27 514 kronor i månaden, vilket är den lägsta snittlönen. Högst lön har medlemmarna i Stockholm som tjänar 30 022 kronor i månaden i snitt. Det visar förbundets lönestatistik för 2012 som presenteras i dag, tisdag.

Sammantaget har lönerna stigit med 3,3 procent, vilket innebär att riktmärket på 2,6 procent har överträffats.

Enligt Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, har man lyckats väl, men hon lyfter fram att bristen på lönespridning som ett problem.

– En sjuksköterska som utbildar sig till specialistsjuksköterska kan ibland till och med få gå ner i lön vilket är helt oacceptabelt. Det kan exempelvis vara en sjuksköterska som har arbetat på akutmottagning, vidareutbildar sig till barnsjuksköterska och sen får lägre lön på barnkliniken, säger hon i ett pressmeddelande.

Bland förbundets medlemmar är det barnmorskorna som har högst lön. Det är också den grupp med längst utbildning då yrket kräver fyra och ett halvt års högskolestudier.

För sjuksköterskor som är förbundets största yrkesgrupp var snittlönen, likt sammantaget för samtliga medlemmar, högst i Stockholm och lägst i Halland.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev