Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Halländskt vårdval bäst om PRO får bestämma

Publicerad: 26 februari 2008, 09:42

Vårdval är bra för äldre människor, under förutsättning att systemet utformas på rätt sätt. Det anser Pensionärernas riksorganisation, PRO.


PRO har granskat landstingens och regionernas olika vårdvalsmodeller, både de som redan finns och de som står i startgroparna.
Sammanfattningsvis föredrar PRO den halländska varianten framför den som nyligen infördes i Stockholm. I Halland finns flera av de beståndsdelar som PRO anser ska ingå för att vårdvalet ska passa de äldres vårdbehov i så stor utsträckning som möjligt:

■ Vårdenheter med ett brett uppdrag som även omfattar förebyggande vård.

■ Obligatorisk listning gör att vårdenheter inte kan välja bort olönsamma patienter som önskar lista sig. Utan styrning riskerar vårdresurser trängas undan för äldre och multisjuka som behöver kontinuerlig kontakt med vården.

■ I huvudsak fast ersättning som viktas efter ålder och vårdtyngd. Fast ersättning ger landstingen stor kontroll över kostnaderna.

■ Styrd etablering så att vårdenheterna fördelas jämnt i förhållande till befolkningen i stället för att koncentreras till attraktiva områden. PRO anser att den fria etableringen i Stockholms läns landsting har skapat en extremt ojämlik fördelning.

Dessutom bör det råda bred politisk enighet kring införandet av vårdval i varje landsting eller region för att skapa kontinuitet och uppgörelser som håller över tid.
Läs PRO:s rapport på föreningens hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev