söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hallandsläkare friad från mutanklagelse

Publicerad: 22 september 2006, 10:10

Det var inte mutor en läkare i Halland tog emot från läkemedelsbolaget Serono Nordic när han värvade patienter till en studie. Det konstaterar riksenheten mot korruption, som därmed lägger ner förundersökningen.


Läkemedelsbolaget Serono Nordic AB beställde en uppföljande studie av sitt psoriasismedel Raptiva. De läkare som ville vara med erbjöds 20 000 kronor för varje patient som deltog i studien samt lika mycket till när utvärderingen gjordes.

En läkare inom Landstinget Halland lyckades samla så många patienter att förskrivningen i Halland uppgick till 46 procent av förskrivningen i hela riket under 2005, skriver Hallandsposten. Läkaren själv tjänade 2,4 miljoner kronor på studien, se även Dagens Medicin nr 24/05.

Riksenheten mot korruption inledde därför en förundersökning om mutbrott mot Hallandsläkaren samt om bestickning mot läkemedelsbolaget Serono Nordic.

Kammaråklagare Per Nichols på riksenheten mot korruption konstaterar nu att systemet med ersättning per patient skulle kunna utgöra en risk för mutbrott. Men den uppvägs av att betalningen snarare har varit kopplad till det arbete som har lagts ner på varje patient. Åklagaren har inte kommit fram till att det brister i överensstämmelsen mellan det arbete som har utförts och den ersättning som läkaren har fått. Därmed läggs förundersökningen mot läkaren och Serono ner.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev