Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hållbar läkemedelsanvändning ett mål för regeringen

Publicerad: 21 december 2015, 14:36

Regeringen S och MP har för första gången fattat beslut om en nationell läkemedelsstrategi.


Den nationella läkemedelsstrategin togs fram första gången 2011 av den borgerliga regeringen tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting och ett antal ytterligare aktörer inom läkemedelsområdet. Det har sedan tidigare varit klart att läkemedelsstrategin skulle bli kvar efter maktskiftet 2014 och i dag, måndag, har S/MP-regeringen för första gången fattat beslut om en ny läkemedelsstrategi.

– Genom en långsiktig samverkan mellan de viktigaste aktörerna på läkemedelsområdet kan vi också åstadkomma verkliga förbättringar. Den nationella läkemedelsstrategin är en nödvändig samverkansplattform för att förverkliga detta, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande från socialdepartementet.

De tre mål som pekas ut är effektiv och säker läkemedelsanvändning, tillgängliga läkemedel och jämlik användning samt att läkemedelsanvändningen ska vara samhällsekonomiskt och miljömässigt hållbar.

Socialdepartementet uppger att en tryckt version och en pdf-version av strategin ska göras tillgängliga i januari. Den strategi som det nu har beslutats om gäller 2016–2018.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev