Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hälso- och sjukvårdslagen skrotas

Publicerad: 16 november 2012, 14:09

Den svenska hälso- och sjukvårdslagen ska skrotas och ersättas av en ny patientlag och en lag om sjukvårdens organisation.


I januari ska patientmaktsutredaren Johan Assarsson presentera sitt förslag till ny patientlag. En helt ny lagstiftning som både ska samla ihop befintlig lagstiftning och innehålla ny lagstiftning.

– Det blir en radikal förändring. Den nya patientlagen blir en attityd och värderingsförskjutning och kommer att ha fokus på patienternas rättigheter, säger Johan Assarsson.

Regeringen har nu insett att utredningens förslag kommer att kräva att hela lagstiftningen för hälso- och sjukvården görs om. Därför har Johan Assarsson fått ett tilläggsuppdrag till patientmaktsutredningen. Han ska utreda hur hälso- och sjukvårdslagen från 1982 ska kunna ersättas. Förslaget ska presenteras för regeringen senast den sista juni nästa år.

Johan Assarson betonar att hans förslag inte kommer att förändra ansvarsfördelningen inom hälso- och sjukvården. Det handlar istället om att skapa en lagstiftning som är enhetlig och inte innehåller motsägelser.

– Hälso- och sjukvårdslagen är ett svåröverskådligt lapptäcke från 1982. I vissa fall håller inte lagen ihop. Därför behöver vi ta ett helhetsgrepp nu, säger Johan Assarsson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev