Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hälsoappar undersöks av FDA

Publicerad: 12 augusti 2014, 13:29

Foto: Thinkstock

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA undersöker hälsoappar som riskerar patienters hälsa.


Floden av nya appar som är till för att kontrollera, dokumentera och analysera folks hälsa forsar fram på Apples App Store och på Google Play. Många kan vara till god hjälp för patienter. Men inte alla.

Amerikanska FDA har, enligt Wired.com, börjat undersöka en del appar som ger sken av att vara medicinska hjälpmedel men som, om de inte fungerar, riskerar användarens hälsa om denne avstår från vård.

Det gäller till exempel appar påstås mäta blodtryck på olika sätt. Wired räknar upp några exempel, däribland Instant Blood Pressure, Instant Blood Pressure Pro och Pulse Oximeter Pro. Först när reportern klickar på  more  för mer information får användaren veta att appen enbart ska användas för skojs skull, inte som ett av myndigheter godkänt medicinskt hjälpmedel.

Utredningen kommer troligen att leda till krav på tydligare varningar på appar som påstås mäta viktiga värden, från FDA. Om företagen bakom apparna inte godtar det, kan Apple och Google vara nästa anhalt för att få bukt med apparna, skriver Wired.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev