Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Hälsojournaler för 200 elever försvann ur datasystem

Publicerad: 9 april 2008, 11:35

Över 200 hälsojournaler för elever vid en Malmöskola har försvunnit ur kommunens datasystem. Nu måste barnen undersökas igen för att journalerna ska kunna återskapas.


I december förra året blev de digitalt lagrade skolhälsovårdsjournalerna för barnen på Fridhemsskolan och Ribersborgsskolan i Malmö plötsligt oläsliga i samband med övergången till en ny programvara.

Journalerna från Fridhemsskolan har kunnat återskapas med hjälp av säkerhetskopior, men nu står det klart att över 200 journaler för barn vid Ribersborgsskolan inte går att återskapa, eftersom de inte blivit automatiskt säkerhetskopierade. Det skriver Skånska Dagbladets nätupplaga.

Den internutredning som pågår vid Malmö stads IT-avdelning har inte kunnat ge svar på varför journalerna blivit oläsliga.

– Det var en driftstörning i systemet den 20 december 2007 som gjorde att filerna helt plötsligt blev oläsliga. Filerna har inte kommit i orätta händer, det är vi säkra på, men nu måste vi rekonstruera alla gamla journaler vilket innebär jättemycket merarbete för skolsköterskan, säger skolläkaren Torgny Wessman till Skånska Dagbladet.

Torgny Wessman har anmält det inträffade till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev