Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hälsoprojekt kan göra skada

Publicerad: 25 februari 2009, 13:54

Hälsoprojekt på jobbet behöver inte vara positiva för personalen, utan kan inkräkta på privatlivet och bli en styrning av de anställda. Det hävdar forskaren Erika Björklund i sin avhandling.


Genom att själv deltagit vid många hälsoprojekt samt intervjuat deltagare och hälsopedagoger har Erika Björklund, verksam vid Umeå universitet, gjort en avhandling om hälsofrämjande projekt på arbetsplatser.

Hon anser att arbetsgivarens strävan efter att få en mer hälsosam personal lätt kan få en mästrande underton. Idén bakom hälsofrämjande projekt är att deltagarna bör förbättra sin hälsa och då beror sjukdom och ohälsa på att de inte skött sig. De anställda styrs alltså till att förbättra sin hälsa på det sätt som arbetsgivaren vill, skriver nyhetsbrevet suntliv.nu.

Erika Björklund hävdar att synen på hälsa som ett personligt ansvar kan leda till att man bortser från andra saker som påverkar ens välbefinnande, sådant som till viss del inte går att styra. Ett exempel på detta från studien är att vissa deltagare ibland inte ansåg sig ha tid eller pengar till att träna. Det bemötte hälsopedagogerna bara med att säga att de prioriterade sin tid fel eller lade för mycket pengar på skräpmat och godis.

Vid ett hälsoprojekt inkräktar arbetsgivarna på de anställdas privatliv. Erika Björklund menar att kost och motion i huvudsak är sådant som ligger utanför arbetstiden och i och med det så får arbetsgivaren via en hälsopedagog rätten att säga något om sina anställdas fritid.

I avhandlingen skriver Erika Björklund även att hälsoinsatserna blir som ett sorteringsinstrument. Hon menar att de anställda sorteras efter hur de klarar av att ha en hälsosam livsstil och det sker inte bara av arbetsgivaren utan även av deltagarna själva och av hälsopedagogerna.

Tidigare forskning visar att arbetsgivare föredrar att anställa personal med en hälsosam livsstil. En studie gjord vid Karlstad universitet visade att nio av tio helst ville anställa vältränade människor och att sju av tio var skeptiska till övervikt.

Läs avhandlingen:

Constituting the healthy employee? Governing gendered subjects in workplace health promotion? (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev