Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Hälsosatsning för romer

Publicerad: 19 juli 2012, 10:14

Telefonrådgivning för romska kvinnor och romska hälsorådgivare i sjukvården. Det är en del av regeringens satsning på att bryta romers utanförskap.


Regeringen har satsat 46 miljoner kronor under en fyraårsperiod för att ”bryta romers utanförskap”. Telefonrådgivningen för romska kvinnor är en del av detta och ska rikta in sig på frågor om sexuell och reproduktiv hälsa.

– Romska företrädare har tagit upp den här frågan med mig och sagt att det behövs en möjlighet för romska kvinnor att kunna ringa anonymt och prata med någon om de här frågorna, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) till Dagens Medicin.

Enligt honom behövs denna tjänst på grund av att det förekommer patriarkala strukturer i det romska samhället som gör att det är känsligt för kvinnor att tala öppet om sexualitet. Regeringen satsar två miljoner kronor på att starta upp telefonrådgivningen. Målsättningen är att kvinnorna ska kunna få rådgivning på det egna språket romani chib.

Regeringens satsning på att bryta romers utanförskap innehåller flera projekt på hälsoområdet. För några veckor sedan gav regeringen Folkhälsoinstitutet i uppdrag att göra en större kartläggning av romska flickors och kvinnors hälsa och livssituation.

– Det är ett område där det finns kunskapsluckor som vi behöver fylla, säger Erik Ullenhag.

Inom kort kommer regeringen också att fatta beslut om medel till landstingen för att de ska kunna anställa romska hälsorådgivare i sjukvården.

– Vi vet att romer ibland har svårt att hitta rätt i sjukvården. Landstingen ska kunna anställa hälsorådgivare som kan ge dem information på romani chib, säger Erik Ullenhag.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev