Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han är Årets farmaceut 2013

Publicerad: 25 september 2013, 07:30

Årets farmaceut vill gärna se fler kollegor i vården. Själv kombinerar Björn Wettermark forskning med arbete i landstinget.


När Björn Wettermark gick på apotekarutbildningen hade han klart för sig att det fanns två saker han absolut inte ville ägna sig åt: forska eller jobba på sjukhusapotek.

– Men båda blev det sedermera. Jag gjorde praktik på Huddinge sjukhus eftersom jag kom från Huddinge och hade en fantastisk apotekschef där som verkligen visade på möjligheterna inom sjukhusfarmaci, klinisk farmaci och sjukvårdsfarmaci som jag jobbar med nu, berättar han för Dagens Apotek.

– Forskningen kom jag också in i på Huddinge sjukhus, via ett forskningsprojekt om läkemedelsanvändning som sedan blev ett doktorandprojekt. Och så har det fortsatt på den vägen. Det är lite lustigt vilka vändningar livet kan ta.

2004 disputerade Björn Wettermark i läkemedelsepidemiologi vid Karolinska institutet i Huddinge och i dag kombinerar han forskningen med arbetet på Stockholms läns landsting.

Sveriges Farmaceuter har utsett Björn Wettermark till Årets farmaceut 2013 och en anledning är just hans speciella profil. Själv är han lite förvånad över att fackförbundet valt just honom.

– Det är roligt såklart, men lite överraskande ändå måste jag säga. Jag har ju inte jobbat så mycket med den traditionella farmacin, säger han.

Däremot ägnar han mycket av sin arbetstid åt läkemedelsanvändning, som chef för enheten för uppföljning och utvärdering vid utvecklingsavdelningen på hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms läns landsting. Enheten har knappt tjugo anställda, flera är farmaceuter men många andra yrken finns också representerade, allt ifrån undersköterskor till beteendevetare.

– Vi hjälper till och gör analyser när man ska ta fram nya vårdprogram, jobbar med läkemedelslistan Kloka listan, följer upp hur läkemedelsanvändningen ser ut och tar fram data för att återkoppla till vårdcentraler och kliniker, säger Björn Wettermark

Forskningen har han inte heller gett upp, utan deltar fortfarande i projekt på Karolinska institutet. Något som intresserar honom är arbetet med att ta fram indikatorer för att mäta kvaliteten på läkemedelsanvändningen, samt introduktionen av nya läkemedel.

– Det är en utmaning inom landstinget i dag med de nya läkemedel som kommer, där en del är ganska bra, andra inte tillför så mycket nytt och många är väldigt dyra. Här tror jag också att farmacin och apoteken skulle kunna göra mera nytta genom att följa upp patientperspektivet. Från landstinget tittar vi lätt från förskrivarperspektivet, men det är bra att se vad som egentligen händer när läkemedlet kommer hem till patienten.

Senast Björn Wettermark själv arbetade på apotek var sommaren 2003, då han jobbade två veckor på ett apotek i Orminge.

– Det är oerhört viktigt att möta kunder och inse att läkemedelsanvändningen inte blir bra innan man har en dialog med den som ska använda läkemedlet, mycket på dennes villkor. Den dialogen kan ske på apotek, men jag tycker det är ännu bättre om man kan ha med farmaceuter i sjukvården – på vårdcentraler, äldreboenden och kliniker, säger han.

En del av motiveringen från Sveriges Farmaceuters styrelse tar upp Björn Wettermarks förmåga att tänka nytt och annorlunda.

– Jag har väldigt svårt för dem som säger ”det går inte”, för nästan allt går om man funderar på hur. Och man måste alltid tänka ”är det verkligen det här vi ska ta reda på?”.  Ibland kan jag byta spår 180 grader i tankarna och det tycker en del är roligt och andra jobbigt. Men jag försöker se möjligheter och tänka annorlunda, säger han.

Utmärkelsen Årets Farmaceut delas ut av förbundet Sveriges Farmaceuter till en farmaceut som är verksam i Sverige och som genom sina insatser inom den praktiska farmacin bidragit till att förstärka, utveckla eller befästa farmacins roll i samhället.

I kväll, onsdag, håller Björn Wettermark en föreläsning i samband med prisutdelningen i Stockholm.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev