Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han är lobbyisten i apotekens tjänst

Publicerad: 12 december 2012, 06:00

Som apotekslobbyist besöker Henrik Ehrenberg ofta riksdagen. ”Jag har goda kontakter i alla politiska läger”, säger han.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Henrik Ehrenberg hade ett toppjobb inom Kristdemokraterna, men fick sluta efter att ha skrivit nätkommentarer under pseudonym. Nu är han strateg på Apoteksföreningen.


Vi ses på fiket Vete-Katten på Kungs­gatan mitt i Stockholm. Det är fullt med folk, men till slut får vi ett bord. Henrik Ehrenberg har valt ställe för intervjun.

– Jag brukade ha med­arbetar­samtal här med min personal för att muta dem att vara snälla mot mig, det var när jag jobbade på LSU som ligger här i närheten, säger han.

Han var generalsekreterare för Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer, LSU, 1998–1999. Han har också varit chefredaktör för tidningen Kristdemokraten, kommunpolitiker och sedan chef för socialminister Göran Hägglunds stab på social­departementet. Där fick han sluta i januari i år efter att det hade avslöjats att han var personen bakom den anonyma nätsignaturen Ove Tove.

– Det där är överspelat nu, säger han och hugger in på en gräddbakelse.

Men han går ändå med på att kommentera.

Historien om Ove Tove hängde ihop med parti­ledarstriden inom Kristdemokraterna som pågick i fjol och i början av det här året.

Göran Hägglund hade blivit utmanad om rollen som partiledare av Mats Odell, tidigare finansmarknadsminister. Men bara några veckor före rikstinget i slutet av januari där ledarskapet skulle avgöras avslöjades att Henrik Ehrenberg, då Göran Hägglunds närmaste man, hade skrivit anonyma kommentarer på nätet där han var kritisk till Mats Odells falang.

– Av tidningar framställdes det som att jag var en Mats Odell-hatare, vilket jag inte är, men det var väl roligare att vinkla det så.

– Jag kunde inte stå emot viljan att kommentera sådant som jag tyckte var fel och använde en gammal privat e-post med mitt smeknamn Ove Tove och kommenterade partikamraters artiklar. Jag borde inte ha gjort det.

Efter att historien rullats upp tvingades Henrik Ehrenberg sluta som stabschef. Men snart fick han ett nytt jobb som samhällsstrateg på Apoteks­föreningen. Arbetet innebär att han fortfarande jobbar mycket med politiker. När vi ses på eftermiddagen har han haft möten hela dagen.

– Jag var på riksdagen och träffade alliansgruppen i socialutskottet och så har jag varit i kontakt med Socialdemokraterna för ett kommande möte med dem. Jag har också träffat företrädare för ett par av kedjorna, säger han.

På Apoteksföreningen arbetar tre personer: föreningens vd Johan Wallér, koordinatorn Eva Glaumann och Henrik Ehrenberg. Trots att det är ett litet kansli med endast tre anställda syns, hörs och agerar föreningen mer och oftare än andra sammanslutningar inom branschen med betydligt större organisationer.

När Henrik Ehrenberg ska förklara sin roll i föreningen är det som lobbyisten.

Hur är då en bra apotekslobbyist?

– Man ser till att ha koll på hur folk samtalar om apotek och man är bra på att formulera problem och möjligheter och att hitta rätt person att presentera det för. En annan del är att medverka i den offentliga debatten.

Efter sina år i politiken vet han vem som är rätt person att kontakta för att lyfta en viss fråga.

– Och att kommunicera med omvärlden är jag van vid, säger han.

Som företrädare för Apoteksföreningen fram­håller han gärna att apoteken gör bra ifrån sig. Och gör de inte det beror det på sådant som de inte kan styra över, poängterar han.

– Jag försöker läsa allt som skrivs om apoteken. Nyligen var det till exempel en politiker i Dalarna som skrev en artikel om att han inte kunde få ut sina läkemedel och fick vänta ända till måndagen fast han hade beställt dem på torsdagen. Då skrev vi en artikel där vi förklarade hur det fungerar med stopptider och att det inte är något vi från apotekssidan gillar eller kan göra något åt.

Enligt media och patientföreningar upplever många en försämring sedan apoteksreformen. Men det är fel, enligt Henrik Ehrenberg.

Han anser att kundundersökningar är fel utförda och hänvisar i stället till de undersökningar som Apoteksföreningen själv låter göra.

– Konsumentverket frågade folk före omregleringen vad de tyckte om Apoteket AB och nu frågar de vad folk tycker om apoteksmarknaden. När man ställer frågan så svarar många negativt av politiska skäl. Vi frågar i stället ”Vad tycker du om ditt senaste besök på ett apotek?” och då är 96 procent nöjda.

Han tillägger att det är Sifo som ställt frågan på uppdrag av Apoteksföreningen.

– Så de svarar inte så för att vara snälla mot oss.

Enligt Henrik Ehrenberg gillar folk i allmänhet sina apotek.

– Det jobbiga för anställda är att de måste förklara varför regelverken ställer till det.

Vilken är den viktigaste apoteksfrågan för dig?

– Det är den om apotekens roll i vårdkedjan. Efter 40 års monopol har farmaceuternas roll kommit i skymundan. Det finns en väldig potential om deras kompetens används fullt ut.

– Den andra viktiga frågan som vi driver är en modifiering av generikasystemet, det är mycket viktigt för att apoteken ska kunna göra ett bättre jobb.

Även om Henrik Ehrenbergs huvudsakliga jobb är hos Apoteksföreningen har han kvar en fot i politiken som ordförande för KIC, Kristdemokraternas biståndsorganisation, som arbetar med att stödja demokratirörelser i diktaturer.

Just demokrati ligger honom varmt om hjärtat. Han har tidigare skrivit en bok om Kuba där han intervjuade dissidenter i landet, bland andra den kände regimkritikern Oswaldo Paya som omkom i en bilolycka i somras.

– Jag ville skriva om hur det är att vara oppositionell i en diktatur. De här människorna offrar mycket, sina arbeten, ett normalt socialt liv och ofta sina barns möjligheter till utbildning.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev