Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han blir Karolinskas nya ordförande

Publicerad: 23 oktober 2013, 06:39

Per Båtelson blir ny styrelseordförande för Karolinska universitetssjukhuset.


Per Båtelson valdes med ett brett stöd på landstingsfullmäktige efter en omröstning: 117 röster för och 25 blanka.

– Jag tror att jag är tillräckligt gammal, luttrad och erfaren för att ta på mig ett så här svårt och spännande uppdrag, säger Per Båtelson till Dagens Medicin.

Vad ska bli svårt och spännande med uppdraget?

– Spännande, det är ju hela NKS-projektet, möjligheten att bygga från grunden efter dagens krav på högspecialiserad sjukvård och med så fria händer som sjukhuset och landstinget har. Det är också precis det som är det svåra. Man har inte fullständig kontroll på processerna framåt, man måste klara av att hantera osäkerhet.

För närvarande är Per Båtelson medgrundare och styrelseledamot i Global Health Partner AB. Han har även uppdrag som styrelseordförande i Unilabs Sverige.

Vänsterpartiet går ut i ett pressmeddelande och kritiserar valet av Per Båtelson. Partiet anser att det finns stor risk att han hamnar i en jävsituation de kommande åren när vård ska flyttas ut från Karolinska.

– Global Health Partner utvecklar högspecialiserad vård i Sverige och Båtelson har öppnat för privata sjukförsäkringar, bland annat med inrättande av arytmicentret på Sös. Det är en orimlig situation och en total sammanblandning av privat och offentligt, säger Birgitta Sevefjord (V).

Per Båtelson tar kritiken med ro. I april nästa år, i samband med årsstämman, lämnar han styrelsen för Global Health Partner.

– Jag har ju deklarerat hur min jävsituation ser ut. Det som har funnits närmast besvärande är GHP och det har ju jag hanterat. Annars är jag ganska van och jag skulle lämna ett uppdrag som ansågs skapa en allvarlig jävsituation i uppdraget för Karolinska.

Per Båtelson tillträder den första november.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News