Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han blir Praktikertjänsts nya vd

Publicerad: 10 juni 2014, 06:40

Civilekonomen och företagsledaren Johan Fredriksson efterträder Carola Lemne som vd och koncernchef för Praktikertjänst AB.


Praktikertjänsts goda renommé och själva ägarformen var viktiga faktorer när han tackade ja till att bli vd och koncernchef.

– Jag blev väldigt glad när jag blev headhuntad. Koncernen är känd för sin höga kvalitet, säger Johan Fredriksson till Dagens Medicin.

Nu håller han på att avsluta jobbet som vd på det kommunala Uppsala Vård och Utbildning. Annars har han varit med i hälso- och sjukvårdsbranschen sedan tidigt 1990-tal.

– Jag känner till bolagen i sektorn och har också haft konsultuppdrag åt Praktikertjänst under min tid på PWC, förklarar han.

Praktikertjänst är också speciellt i och med att koncernen ägs av drygt 2 000 läkare, tandläkare och andra yrkesutövare, framhåller han. Mer än 20 procent av personalen är delägare i bolaget.

– I dag finns en stor diskussion om ägarformer och vinster i hälso- och sjukvården. Det finns verkligen behov av det ägarskap som Praktikertjänst representerar och som klarat av att visa kvalitet och god ekonomi under en lång tid. Detta som motpol till bolag ägda av riskkapital.

2013 var ett stormigt år för Praktikertjänst. Vd Carola Lemne kämpade i motvind när regeringen införde mindre förmånliga skatteregler för aktiebolag med många delägare, de så kallade 3:12-reglerna.

Farhågor har funnits för att färre läkare och andra skulle vilja etablera sig som delägare och verksamhetschefer inom Praktikertjänst.

– 3:12 har försämrat förutsättningarna för ägarledda bolag, det gäller generellt. Men än har jag inte en bild av vad det innebär för koncernen, säger han.

Någon vision för utvecklingen av Praktikertjänst har han inte än. Kom igen om 100 dagar, uppmanar han.

Johan Fredriksson har haft chefspositioner inom Aleris, Frösunda LSS och revisionsjätten PWC. Han var också ansvarig för affärsutvecklingen och privatiseringen av verksamheter inom Stockholms läns landsting under den borgerliga perioden 1998 till 2002.

– Då bolagiserades många verksamheter och det gjordes avknoppningar till personal. Då såldes också S:t Görans sjukhus till Bure.

Johan Fredriksson börjar chefsjobbet på Praktikertjänst den 1 september. Under tiden fram till dess håller styrelseledamoten Erik Strand ställningarna. Carola Lemne började som vd för Svenskt Näringsliv i mitten av maj.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev