Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han brinner för vårdens vanligaste patient

Publicerad: 6 mars 2017, 09:30

Gunnar Akner

Foto: Linnéuniversitetet

Hallå där Gunnar Akner, ny bloggare på Dagens Medicin som är just hemkommen från studieresa till Indien.


Vilka hjärtefrågor kommer du att lyfta på bloggen?

– ”Back to basics”, vården måste återgå till kärnan, det vill säga diagnostik, behandling och uppföljning över tid. I dag har sjukvården för vidlyftiga ambitioner och har blivit en uppsamlingsplats för alla typer av samhällsproblem. Olämplig styrning har gjort att sjukvårdens grunder spätts ut och det finns mycket onödig frustration och stress i vårdsystemet.

Gunnar Akner, professor i geriatrik vid Linnéuniversitet i Kalmar, är i grunden läkare och specialist i internmedicin, geriatrik och klinisk nutrition. Han har ägnat hela sitt yrkesliv åt frågor gällande äldre människor.

Jag undrar varifrån engagemanget för vården av äldre kommer från. Men Gunnar Akner menar att det snarare var komplexiteten som intresserade honom.

– Jag har valt geriatrik strategiskt för att hälsoproblemen och utmaningarna är särskilt stora här.

Enligt Gunnar Akner är sjukvården och omsorgen inte anpassad till vårdens vanligaste patienter, det vill säga personer med flera samtidiga, ofta komplexa hälsoproblem. Pengarna anser han ofta går till fel saker som avgränsade projekt med kortsiktig prägel som inte leder till någon varaktig utveckling. Han anser istället att sammanhang och överblick borde vara i fokus.

– Jag anser att om man utvecklar metoder för att hantera komplexa hälsoproblem hos äldre personer över tid så kan man sedan skala ner det till mer specialiserade områden. Historien visar att det inte fungerar att göra det motsatta, det vill säga, att gå från det avgränsade till det generella.

När jag ber honom beskriva sig med tre ord, skrattar han lite, och tycker jag skulle fråga hans fru istället. Men efter lite betänketid kommer svaret.

– Omtänksam, engagerad och strävar efter en förståelse för att mycket inom det medicinska området kännetecknas av gråzoner.

Vad gör du en fredag kväll?

– Då kan det vara allt från middag med vänner, teater eller film till att umgås med familjen där fru, barn och en 92-årig mamma ingår.

Gunnar Akner

Ålder: 63 år
Familj: Hustru från Seattle som är professor i teoretisk och tillämpad estetik på Konstfack. Två barn, en dotter 28 år och en son 23 år.
Bor: Stockholm. Jobbar i Kalmar.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News