Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Han får fram ett skjutvapen, riktar och skjuter”

Publicerad: 19 februari 2014, 14:40

Ambulanspersonalen skulle ta in patienten i ambulansen när han tog fram ett skjutvapen och sköt, berättar Åke Östman, vd för Ambulanssjukvården i Storstockholm AB.


Ambulansen hade blivit kallad på ett uppdrag i förmiddags, men vilken typ vet inte Åke Östman. En person skulle läggas på båren.

– Då går han därifrån och tar fram ett skjutvapen. Han får fram ett skjutvapen, riktar vapnet och skjuter mot personalen. Men ingen träffas. Det här är de uppgifter jag har fått via stationschefen som har pratat med personalen efter händelsen, säger Åke Östman till Dagens Medicin.

Polis som Dagens Medicin har talat med bekräftar uppgiften om att det ska ha varit patienten som sköt.

De tre personerna i ambulanspersonalen, två ordinarie och en nyanställd som är på introduktion, klarar sig utan några fysiska skador. Därefter larmar de polisen.

– Vi tar personalen ur tjänst och genomför debriefing, säger Åke Östman.

Hur mår de anställda?

– Det var ju en skräcksituation och de är tagna av händelsen. Men vilken vård de får, det sker i samråd med dem.

Har du varit med om något liknande?

– Att det finns skjutvapen och vapen, visst. Men jag har aldrig varit med om att någon har skjutit på ambulanspersonal. Och då har jag jobbat inom ambulanssjukvården sedan 1976. Det här kunde ju ha gått riktigt illa.

Ambulanssjuksköterskan Marjout Öbergh jobbar på Aisab i Västerort. I dag var hon ledig och har bara tagit del av händelsen via nyhetsmedier. Hon upplever att våld och hot som en del i arbetslivet har eskalerat.

– I alla fall i västerort där jag jobbar. Det har blivit mer oroligt i vissa områden i västerort. Efter kravallerna i Husby strax före sommaren så har vi haft ett ökat säkerhetstänk. Vi är lite extra om oss och kring oss, säger Marjout Öbergh till Dagens Medicin.

Hur påverkar den här händelsen er andra?

– Man hajar till och man blir oroad. Man kanske känner en rädsla för att själv bli utsatt också.

Polisens utredning inriktar sig enligt polisens hemsida på hypotesen att den döde är identisk med misstänkt gärningsman.

Relaterat material

Ambulans beskjuten utanför Stockholm

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev