Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Han föreslås bli allmänläkarnas nye ordförande

Publicerad: 30 September 2003, 11:53

Distriktsläkaren Johan Berglund i Blekinge föreslås bli ny ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, SFAM. Går valberedningens förslag igenom ersätter han Meta Wiborgh i samband med årsmötet ioktober.


Den 22 oktober ska Svensk förening för allmänmedicin, SFAM, välja ordförande Meta Wiborghs efterträdare. Föreningens valberedning har nu tagit fram sitt förslag som innebär att Johan Berglund, i dag vetenskaplig sekreterare i SFAM, tar över ordförandeposten.  Enligt Annika Brorsson, som är sammankallande i valberedningen, har den främst letat efter någon med stark förankring både inom den allmänmedicinska praktiken och med kopplingar till forskarsamhället.  - Eftersom det här är en specialist- och vetenskaplig förening är det viktigt med erfarenhet från både praktik och vetenskapliga sammanhang. Johan Berglund arbetar som distriktsläkare och forskare. Dessutom har han god erfarenhet av arbetet inom föreningen, säger Annika Brorsson.  Johan Berglund har suttit som vetenskaplig sekreterare i SFAM de senaste fyra åren. Till vardags alternerar han mellan jobbet som distriktsläkare och forskning. Två dagar i veckan är vikta för arbetet på vårdcentralen i Ronneby. Övrig tid jobbar han vid samhällsmedicinska institutionen på Lunds universitet och vid institutionen för hälsovetenskap på Blekinge tekniska högskola. Under det senaste året har Johan Berglund dessutom tillfälligt tagit på sig chefskapet för FoU-verksamheten i Landstinget Blekinge.  - Egentligen planerade att jag att sluta med styrelsearbetet i samband med att mitt nuvarande mandat löper ut. Men efter vissa påtryckningar har jag valt att ställa upp och nu tittar jag på hur jag kan lägga om mitt arbete för att få mer tid över till SFAM, säger han.  Mest arbetat i bakgrunden  Johan Berglund är 42 år, vilket kan anses som relativt ungt i ordförandesammanhang. Dessutom tror han själv att hans ansikte inte är helt känt bland allmänläkarna runt om i landet.  - En av anledningarna till att jag tvekat att ställa upp är det faktum att jag hittills mest arbetat i bakgrunden. Men styrelsen har visat att man har fullt förtroende för att jag ska klara av den mer utåtriktade rollen som ordförande, säger Johan Berglund.  Meta Wiborgh har under sina fyra år som ordförande drivit på tillkomsten av regeringens nationella handlingsplan. Enligt Johan Berglund är detta ett arbete som måste följas upp för att utvecklingen i primärvården ska gå åt rätt håll. Andra frågor som han vill lyfta fram är innehållet i allmänläkarens arbete och uppdrag, samt hur man bäst utvecklar den allmänmedicinska forskningen.

Oklart om han får motkandidater  Hittills är det oklart om några lokalavdelningar eller fullmäktigeledamöter kommer att lägga fram förslag på andra kandidater till ordförandeposten.   - Men det här är ett förslag som kommit fram i en väldigt öppen process. Föreningens medlemmar har kunnat kommunicera med oss samtidigt som vi i valberedningen också har diskuterat aktivt med representanter runt om i landet, säger Annika Brorsson.  I valberedningens förslag till ny styrelse efterträder Lars Borgquist, professor i allmänmedicin vid Linköpings universitet, Johan Berglund som vetenskaplig sekreterare. Vidare föreslås omval för vice ordförande Tommy Jönsson, samt styrelseledamöterna Jan Sundquist och Gunnar Carlgren.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev