Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han föreslås ta över Sylf

Publicerad: 9 mars 2017, 08:45

Jonas Ålebring är valberedningens förslag till ny ordförande för Sylf. Han vill fortsätta kampen för att få bort flaskhalsarna på vägen till specialisering.


Ämnen i artikeln:

Sylf

Lördag den 18 mars håller Sveriges yngre läkare förening, Sylf, årsmöte och väljer ny ordförande. Detta efter att Emma Spak meddelat att hon lämnar uppdraget efter fem år. Valberedningen föreslår att föreningens vice ordförande Jonas Ålebring tar över ordförandeskapet. Han är 33 år och arbetar som ST-läkare i anestesi och intensivvård vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Det är jätteroligt att bli nominerad och det skulle få vara en ära att få gå in som ordförande, säger Jonas Ålebring till Dagens Medicin.

Han ser som en av sina viktigaste uppgifter att arbeta för att läkarutbildningsutredningens förslag genomförs så att vägen till specialisering blir rakare.

– Det är inte brist på underläkare i dag. Det är brist på specialister. Det behövs en väg från läkarexamen fram till färdig specialist utan de flaskhalsar som finns i dag, säger Jonas Ålebring.

Jämställda löner är en annan fråga som han gärna vill fortsätta att driva i Sylf.

– Det är i 30-årsåldern som löneskillnaderna mellan manliga och kvinnliga läkare ofta uppstår. Vi måste arbeta för att ändra på det, säger Jonas Ålebring.

Förutom uppdraget i Sylf sitter Jonas Ålebring även i Läkarförbundets förbundsstyrelse och i Läkarförbundets förhandlingsdelegation.

Relaterat material

Emma Spak slutar

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Sylf

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev