Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Han har gått över gränsen”

Publicerad: 21 november 2012, 07:42

Carsten Rose, divisionschef vid Skånes universitetssjukhus, kan dras inför rätta, enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.


– Han har gått över gränsen, så här får man absolut inte göra, säger Nils Funcke till Sydsvenskan.

Skälet till kommentaren är att Carsten Rose har anklagat tolv sjuksköterskor och läkare i chefsposition för att vara illojala. De skrev i förra veckan ett kritiskt debattinlägg om hur besparingarna på Skånes onkologiska klinik hotade cancervården. Carsten Rose säger att man kan ifrågasätta deras chefskap efter händelsen. Men det håller inte Nils Funcke med om.

Anställda som jobbar vid en offentlig verksamhet ska kunna ha synpunkter på både ekonomi och annat som rör arbetet, utan att arbetsgivaren kan hota med repressalier, säger Nils Funcke.

– Att inskränka yttrandefriheten kan vara tjänstefel och JK [Justitiekanslern] kan väcka åtal.

Jan Eriksson, chef på Skånes universitetssjukhus, skriver på sjukhusets hemsida att meddelarfriheten gäller alla, men också att chefer måste respektera beslut som fattas i laga ordning. Chefskap handlar om samarbete, skriver han.

Rickard Larsson (S), oppositionsråd, säger att han är förbluffad över Carsten Roses agerande och att det är oerhört allvarligt. Han kräver en utredning där alla regionanställda ska få svara på hur de upplever sina möjligheter att använda yttrandefriheten.

Relaterat material

Läxas upp efter debattartikel om cancervård

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev