Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han har gjort avtryck på läkarutbildningarna

Publicerad: 30 augusti 2016, 08:15

Professor Brian Hodges.

Foto: The Michener Institute

Professor Brian Hodges får KI:s pris för forskning i medicinsk pedagogik.


Den kanadensiske professorn Brian Hodges har sedan 90-talet forskat på hur kompetens bedöms. Nu prisas han av Karolinska institutet, KI.

– Jag blev verkligen överrumplad när jag fick samtalet från priskommitténs ordförande. Det är en stor ära att bli erkänd för detta mycket betydelsefulla pris, säger Brian Hodges i ett pressmeddelande.

Han får KI:s pris för forskning i medicinsk pedagogik, vilket tillkännagavs på tisdagsförmiddagen under AMEE-konferensen i Barcelona, en kongress för medicinsk utbildning. Priset är internationellt och ska främja vårdutbildning.

Brian Hodges forskning har bland annat lett till att kommunikationsförmåga och bedömningar av patienters mentala hälsa, ingår i examineringen av läkarstudenter i många länder. Det är än så länge dock inte fallet i Sverige.

– När jag gick min läkarutbildning var alla tentamina skriftliga eller muntliga, simuleringar fanns knappt med under examinationsprocessen. I dag är simulerade patienter vanligt förekommande i många delar av världen, säger Brian Hodges.

Prissumman är 50 000 euro, och den största delen kommer att doneras till forskning, berättar Brian Hodges.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev