Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han kliver fram ur bakgrunden

Publicerad: 26 juni 2013, 06:15

Fredrik Lennartsson, chef för myndigheten Vårdanalys.

Foto: Joel Marklund /Bildbyrån

Han har tävlat sedan födseln. Men Fredrik Lennartsson är myndighetschefen som inte vill påverka via braskande rubriker. I stället bygger han nätverk – helst utan slips.


Fredrik Lennartsson, chef för myndigheten Vårdanalys, tar ett rejält kliv uppåt på maktlistan.

– Jag ser det som en positiv signal om att även andra tycker att vi har kommit i gång med verksamheten, säger han.

När Vårdanalys bildades år 2011 höjdes ett och annat ögonbryn. Granska hälso- och sjukvården ur ett patientperspektiv? Jo, men vad skulle myndigheten göra egentligen, som inte Socialstyrelsen och andra redan gjorde?

Ett par år och några rapporter senare är bilden klarare. Nu senast har systemet med Rikssjukvårdsnämnden fått sig en rejäl känga. Och socialminister Göran Hägglund (KD) har fått besvara kritiska frågor om effekterna av vårdvalsreformen.

Själv säger Fredrik Lennartsson att rapporterna inte är politiska.

– Eller det är klart att de är politiska i den bemärkelsen att de rör frågor som är centrala för hälso- och sjukvårdspolitiken. Men vi bedriver ju inte politik. Vår uppgift är att ta fram fakta utan att väja för om den är politiskt känslig.

Fredrik Lennartsson är inte ute efter några stora rubriker eller hätska debatter om vårdens brister, utan tror att vägen till förändring går genom att servera beslutsfattare bästa möjliga beslutsunderlag.

Hur vill han då att vården ska förändras?

Som varje god byråkrat ger han inga tydliga besked på den punkten. Men dagens system för att genomföra viss centralisering är inte tillräckligt kraftfullt, anser han.

Tycker du att hela sjukvården borde bli statlig?

– Det tror jag inte, egentligen. Det finns inga omedelbara vinster­ med det, men ganska många komplikationer. Därmed inte sagt att jag tycker att 21 huvudmän är bästa lösningen heller.

Han har en fyra år äldre bror och har alltid fått tävla för att hävda sig. Men han är inte ledaren som älskar att själv stå i strålkastarljuset.

Beskriv dig själv som ledare.

– Det är jättesvårt. Det är inte så att jag har en färdigt formulerad ledarskapsfilosofi, säger Fredrik Lennartsson efter viss betänketid.

Men du måste ha fått den frågan när du rekryterades?

– Jaa. Och då sade jag väl någonting som det förväntades att man skulle säga.

Sedan hittar han tråden igen, och tillstår att han är bra på att skaffa kontakter med rätt personer.

– Jag har rekryterat jättemånga till den här myndigheten som är mycket mer skickliga och drivna och erfarna än vad jag är. Det är det främsta utmärkande draget för en bra chef, att känna sig bekväm med att ha väldigt högpresterande människor omkring sig.

Fredrik Lennartsson kliver utan betänkligheter upp i det öppna fönstret i sitt tjänsterum – 13 våningar över Drottninggatan i Stockholm – när det är dags för fotografering. Men han undrar över slipsen. Ska han ta av sig den?

– Jag bär oftast inte slips. Den här har jag bara för att jag ska till ett möte snart på finansdepartementet.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev