söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han ska få register världen över att göra vården jämförbar

Publicerad: 22 april 2014, 05:46

Jens Deerberg-Wittram, chef för ICHOM. Foto: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

Organisationen ICHOM vill att hela världen ska mäta resultat i vården på samma sätt. Jens Deerberg-Wittram leder arbetet.

Ämnen i artikeln:

Värdebaserad vård

När vi ses har tyske Jens Deerberg-Wittram varit i Stockholm i tre dagar. Han kom tidigt på måndagen för att hinna se Bill Gates tala på Karolinska institutet. Och har därefter även hunnit med att själv tala på ett möte om värdebaserad sjukvård.

Just värdebaserad sjukvård är nämligen tätt kopplad till det som görs inom den organisation som Jens Deerberg-Wittram leder: International consortium for health outcomes measurement, ICHOM.

Konceptet myntades av en professor på Harvard university i USA 2006 och går ut på att vården ska förflytta sitt fokus: den ska gå från att mäta hur mycket vård som produceras och hur snabbt det görs, till systematisk mätning av det som faktiskt spelar roll för patienten, det vill säga hur väl behandlingen lyckas. Tanken är att man på så vis ska hitta förbättringsmöjligheter som kan leda till både bättre kvalitet och lägre kostnader.

– Men för att kunna göra jämförelser, se hur bra vården är, krävs det att man mäter utfall på samma sätt överallt. I dag ser det väldigt olika ut. Här i Sverige spelar vissa av kvalitetsregistren, om än långt ifrån alla, en enorm roll. På en del håll i världen mäter man inte patientrapporterat utfall alls, säger Jens Deerberg-Wittram.

Syftet med ICHOM är att bygga globala standarder för att kunna mäta resultat i sjukvården för olika patientgrupper. Det gör organisationen genom att samla grupper med läkare från hela världen. Grupperna bestämmer vilka resultat som är viktigast att mäta vid olika medicinska tillstånd och hur det ska gå till. Hittills har sådana standarder tagits fram för lokal prostatacancer, katarakt, kranskärlssjukdom och ländryggssmärta.

Under året jobbar expertgrupper med ytterligare åtta områden, till exempel stroke, lungcancer och avancerad prostatacancer. Målet är att 2017 ha täckt 50 olika områden.

Jens Deerberg-Wittram är läkare i botten men har främst jobbat med forskning och så småningom ledningsfrågor på sjukhus.

Det var när han jobbade med att leda en stor sjukhuskedja hemma i Tyskland som han på allvar började fundera.

– Jag var frustrerad över att jag hade ansvar för att fatta beslut kring team, avdelningar, sjukhus och läkare, samtidigt som jag faktiskt inte hade någon aning om hur bra de var jämfört med andra, säger Jens Deerberg-Wittram.

– Jag tyckte att det var en konstig bransch. I andra branscher har du en ganska god känsla för kvaliteten hos din produkt, ditt team eller vad det nu kan vara. Men i sjukvården fattar du beslut med förbundna ögon, fortsätter han.

En del skulle kanske säga att ICHOM:s arbete spelar mindre roll i Sverige, där vården redan rapporterar resultat till olika kvalitetsregister.

Men Jens Deerberg-Wittram håller inte med.

– Det är fantastiskt att Sverige strävar efter mer transparens än andra. Men svenska kliniker har fortfarande mycket att lära av andra. Och andra har mycket att lära av Sverige. Vi tar fasta på det genom att försöka ha svenska företrädare i alla expertgrupper.

Jens Deerberg-Wittram poängterar att arbetet inte handlar om att skapa ett internationellt superregister dit all världens länder rapporterar.

– Då skulle jag nog bli dödad här i Sverige, säger han och skrattar.

– Tanken är inte att konkurrera med de register som finns. Snarare att hjälpa länder och institutioner som vill bygga upp egna register och hjälpa till med jämförelser.

Ett led i det arbetet är ett implementeringsnätverk där olika kliniker kan dela erfarenheter.

Tanken är att de färdiga kvalitetsmåtten ska publiceras i någon vetenskaplig tidskrift inom kort.

– Redan nu har 180 organisationer sagt att de vill börja implementera de standarder som vi har tagit fram, säger Jens Deerberg-Wittram.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev