fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han ska hålla koll på apotekens siffror

Publicerad: 14 mars 2017, 13:46

Björn Falkenhall.

Konkurrensen på apoteksmarknaden fungerar bra i jämförelse med andra omreglerade marknader, anser Apoteksföreningens nya chefsekonom Björn Falkenhall som tidigare bland annat jobbat på Konkurrensverket.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Apoteksförening

För några år sedan var Björn Falkenhall projektledare för en utredning om läkemedelspriser på myndigheten Tillväxtanalys där han är avdelningschef ytterligare en och en halv månad.

– Vi undersökte hur kostnaden per dygnsdos för generika hade påverkats av omregleringen och kom fram till att den hade minskat med cirka 10 procent, säger han.

Från och med den första maj är han Sveriges Apoteksförenings nya chefsekonom då Johan Davidson lämnar föreningen för att bli chefsstrateg på Svensk Handel.

– Det ska bli väldigt kul. Det är en spännande bransch då apoteken samtidigt är detaljhandel och en del av hälso- och sjukvården, säger Björn Falkenhall.

Vad ska du ta tag i när du börjar?

– Det pågår nästan ständigt offentliga utredningar om läkemedels- och apotekssektorn och jag kommer tillsammans med de andra i Apoteksföreningen att bevaka branschens intressen i dessa. Jag kommer också att arbeta med försäljningsstatistiken som Apoteksföreningen har och ha kontakt med beslutsfattare.

Tidigare har du arbetat på flera myndigheter. Hur blir det att växla om till en branschorganisation?

– På myndigheter har vi mer övergripande mål som kan vara svåra att mäta. I det här jobbet är målen tydligare och mer konkreta, vilket känns kul.

Du har varit på Konkurrensverket i sju år. Hur bedömer du konkurrensen i apoteksbranschen?

– Jag tycker att statsmakterna tänkte till inför den här omregleringen då man minskade Apoteket AB:s marknadsandel. I och med att stora delar av den statliga aktören såldes har apoteksmarknaden i dag en hygglig struktur med rätt bra konkurrens. På andra omreglerade marknader där staten inte minskade de egna företagens marknadsandel i samma utsträckning har de tidigare monopolisterna förblivit väldigt dominerande.

Men det finns inte så många fristående apotek som det fanns förhoppningar om före omregleringen.

– Det är som med annan detaljhandel att man har stora fördelar av stordrift och att det därför är svårt för mindre aktörer.

Det gick ganska bra för apoteksföretagen 2016 med en trend mot förbättrade resultat och ökad försäljning. Vad tror du om framtiden för apoteksmarkanden?

– Jag tror att branschen kan växa mer. Men jag har inte hunnit sätta mig in i detaljerna om apoteksföretagens ekonomi ännu.

Björn Falkenhall

Ålder: 51.

Familj: Två vuxna barn.

Yrke: Nationalekonom och statistiker.

Karriär: Har bland annat varit sakkunnig på Konkurrensverket, analytiker på ITPS och avdelningschef på Tillväxtanalys.

Favoritläkemedel: Treo.

Förebild: En person som jag saknar i politiken är Barack Obama. Det behövs fler förnuftiga personer i den här tiden av galningar och clowner.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev