Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han ska leda EMA-kampanjen

Publicerad: 21 december 2016, 13:28

Christer Asp ska leda Sveriges kampanj för att få EMA till Stockholm/Uppsala.

Foto: Pawel Flato/Regeringskansliet, Thinkstock

Nu är det klart vem som ska leda arbetet med att få den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA till Sverige.


I början av december lanserade regeringen planerna på att försöka få EU:s läkemedelsmyndighet EMA till Sverige i samband med att Storbritannien, där myndigheten finns i dag, lämnar EU. Målet är att myndigheten ska placeras i Stockholm/Uppsala-regionen. Nu är det klart att det blir den tidigare ambassadören Christer Asp som ska leda arbetet. Han har tidigare varit ambassadör i Serbien och i Turkiet. Under det svenska EU-ordförandeskapet år 2000 var han minister vid Sveriges ständiga EU-representation.

”Christer Asps gedigna erfarenhet av internationellt arbete i allmänhet och arbete på EU-nivå i synnerhet gör honom till en utmärkt person för att leda den svenska kampanjen för EMA”, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

Christer Asp kommer att leda ett kansli på socialdepartementet varifrån han ska ansvara för kampanjen för att få de andra EU-länderna att välja Sverige som värdland för EMA. Sekretariatet ska enligt regeringens pressmeddelande ha ett nära samarbete med den nationella samordnaren för life science Anders Lönnberg.

Relaterat material

Så vill regeringen ta EMA till Sverige

Regeringen analyserar Sverigeflytt

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev