Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han ska minska byråkratin i vården

Publicerad: 10 oktober 2013, 08:53

Mindre byråkrati i vården. Den utmaningen ska Göran Stiernstedt ta sig an som samordnare för bättre resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården.


Den sista oktober slutar Göran Stiernstedt som direktör för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting, SKL. Nu är det klart vad han ska göra i stället. Regeringen har gett honom ett nytt jobb på socialdepartementet. Göran Stiernstedt har utsetts till "nationell samordnare för bättre resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården". En roll som är helt ny på socialdepartementet.

– Väldigt många medarbetare i vården lägger ner väldigt mycket tid på sånt som inte är till direkt patientnytta. Vi har fått en situation med väldigt stora administrativa överbyggnader. Vi vill gärna hitta vägar för att kunna minska det för att professionens företrädare ska kunna ägna mer tid åt de enskilda patienterna, sade socialminister Göran Hägglund (KD) när han berättade om det nya uppdraget på en presskonferens.

Göran Stiernstedt ser fram emot sitt nya uppdrag och ska inleda med att resa runt i landet för att få en bild av vilka de största problemen är.

– Vi ska inte bara prata om administration utan om det som skapar frustration i vården. Det finns en upplevelse i professionen att man inte litar på den. Det är otroligt mycket kontroll. Det finns en frustration över att man känner sig instängd och har för lite att säga till om, säger Göran Stiernstedt till Dagens Medicin.

Uppdraget som samordnare sträcker sig till och med 2015 men Göran Stiernstedt säger att han kommer att presentera förslag löpande under hela tiden fram till dess.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News