Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han skriver om sjukhuset som Gud glömde

Publicerad: 25 maj 2015, 07:00

Efter 20 års författande romandebuterar tidigare radiologen Staffan Gullsby med deckaren ”Lex Duplex”.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Röntgensvar är ändå rätt långt från kriminalromaner. Vad fick dig att skriva boken?

– Jag har skrivit väldigt mycket under alla år, men i en annan form. Jag hade inte själva ingången att det här skulle bli en roman men jag samlade på citat och händelser, det blev en liten berättelse, jag byggde på med lite mer miljöer och så småningom växte det här fram. Det är en process som har tagit väldigt lång tid, jag har hållit på i säkert 20 år, säger Staffan Gullsby till Dagens Medicin.

Vad handlar boken om?

– Den utspelar sig i en icke specificerad småstad någonstans i Norrland. En stor del av handlingen utspelar sig på ett sjukhus, som är litegrann sjukhuset som Gud glömde, så det är nog dumt att hänga ut någon specifik ort. På den här orten inträffar ett antal dödsfall som har officiella förklaringar men bokens huvudperson blir nyfiken och undrar om, och hur, de kan hänga i hop.

Vem är huvudpersonen?

– Det är en ensamstående drygt 40-årig kirurg som har lagt forskningen på hyllan för att börja jobba på ett småsjukhus och göra det han helst vill göra, det vill säga operera. Han har även en uppväxt i en frikyrkomiljö som har en stor betydelse för händelseutvecklingen. Och sedan råkar det finnas en liten lokaltidningsredaktion som strör grus i maskineriet.

Staffan Gullsby läser upp en del av Bibliotekstjänst recension av hans bok som säger att han ”… vevar vilt mot frikyrkors förljugenhet, hierarkibildning och mobbing inom sjukvården samt pressfolks dubbelmoral.”

– Kriminalhistorien är mest till för att föra handlingen framåt. Det jag tycker är mer intressant är en underliggande tes där jag skriver om när tron på den egna doktrinen eller sanningen blir för stark. Det är inte bara tron ur ett religiöst perspektiv utan kan även handla om en ideologisk eller professionell övertygelse.

Hur verklighetstrogen är boken?

– Det är en rent fiktiv historia. Sedan finns det vissa citat och vissa händelser som har verklighetsbakgrund, men jag har nogsamt plockat dem ur sitt sammanhang. Vi gör ju oss alla skyldiga till klumpigheter i vardagen men någonstans finns det en gräns när vi börjar tycka att folk är obehagliga eller hemska. Jag har ju knölat ihop det här i några personer.

Och på vilket sätt är det sjukhuset som Gud glömde?

– Det finns några representanter för sjukhuset, liksom för frikyrkoförsamlingen och lokaltidningsredaktionen, som har just de här beteendena som gör att de blir lite obehagliga. Så det är inte organisationen i sig, utan snarare personerna i organisationen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev