onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han spår få och stora apoteksföretag

Publicerad: 13 november 2012, 14:12

Apoteket AB säljs. Apotekskedjorna växer. Och blir färre. Så ser framtiden ut, enligt Åke Hallman, tidigare vd för Apoteksbolaget. Han fick medhåll från flera håll under Apoteksdagen.


Detaljhandeln gör sig bäst för storföretag. Det är en sanning som kommer att gälla inte minst för apoteksbranschen, enligt Åke Hallman, tidigare vd för dåvarande statliga Apoteksbolaget och numera konsult i firman Samhällsinsikt.

– Det är kapitalkrävande att driva detaljhandel. Det gynnar inte småföretagen, det gynnar däremot storföretagen, säger Åke Hallman, en av talarna på Apoteksdagen som anordnas av vår seminarieavdelning DM Agenda.

För apotekens del förstärks den trenden av betalningsströmmarna. Apoteken köper in varor med moms. De säljer däremot utan moms och får sedan vänta på att få momsen tillbaka. Dessutom köper kunden läkemedel utan att betala, eftersom en stor del av de förskrivna medicinerna finns i förmånen. Ersättningen för dessa sålda läkemedel kommer långt senare för apoteken. Bristen på kapital hos små företag har visat sig i form av konkurser det senaste året.

Men inte ens dagens apotekskedjor är så stora att de kammar in alla stordriftsfördelar. I framtiden kommer de att integreras mer och mer med partihandeln, i likhet med andra delar av detaljhandeln, anser Åke Hallman.

– Apoteken bör behärska hela försäljningskedjan.

Förändringar på marknaden kan bli tydligare redan i vinter, när klusterköparna får börja sälja och köpa apotek.

– Jag skulle inte bli förvånad om en hel del större private equity-bolag eller riskkapitalbolag funderar på att ge sig in och då tittar de inte på ett företag, utan två, kanske tre, säger Åke Hallman och nämner Celesio, som äger Doc Morris, och Boots som troliga aktörer på en framtida svensk apoteksmarknad.

Men han är inte så säker på att kedjorna på den svenska marknaden vill sälja i ett första läge.

– Först kanske de köper för att bli större, innan de säljer. Jag tror att Kronans Droghandel, Apotek Hjärtat och Medstop funderar över hur stora de kan bli, säger Åke Hallman.

Han spår också att det statliga ägandet i Apoteket AB upphör, om alliansen sitter kvar vid makten.

Lennart Axelsson, tidigare vice vd för Boots, håller med om att en konsolidering av marknaden är nära förestående. Han tror att det finns max fem stora företag på marknaden 2015, att näthandeln blir större och viktigare samt att farmaceutiska tjänster kommer att generera någon form av ersättning till apoteken.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev