Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han tar hjärtat med till Skåne

Publicerad: 4 november 2016, 11:17

Björn Eriksson.

Foto: Jämtlands läns landsting

Möt Björn Eriksson, regiondirektör i Jämtland Härjedalen som blir förvaltningschef för Skånes universitetssjukvård i januari.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneRegion Jämtland HärjedalenSkånes universitetssjukhus

Efter tre år som landstings- och regiondirektör, vad lockade med det nya jobbet?

– Det finns något förförande i sjukvården, det är en värdeskapande verksamhet, och jag vill gärna tillbaka in i den världen igen.

Du är kardiolog och kommer till ett sjukhus som bland annat har rikssjukvård inom hjärtkirurgi och hjärttransplantationer. Din relation till sjukhuset sedan tidigare?

– För mig har Lund och Malmö stått som föredömen för en god sjukvård. Sjukhuset har ett starkt varumärke. Här finns också en modern organisation med sjukhus och primärvård i samma organisation. Här finns möjligheter till nivåstrukturering och nya vårdformer.

Du ska bo kvar i Offerdal, utanför Östersund. Hur reser du smidigast till Skåne?

– Till en början ska jag veckopendla. Det blir flyg, med byte på Arlanda. Det tar väl tre- fyra timmar. På sikt kommer jag att flytta ner, men det beror lite på mina barns skolgång.

Det är skillnad på Jämtland och Skåne, är du stadsbo?

– Det är fint här uppe också, men jag längtar efter en stadsmiljö, närheten till Köpenhamn, Öresund, Europa, ett mångkulturellt samhälle där det händer mycket nytt.

Skånes universitetssjukhus brottas med ett stort underskott. Ditt bästa spartips.

– Det är att vara långsiktig. Kortsiktiga lösningar blir sällan bra. Ett exempel är att ta en problemverksamhet och ge den tydliga uppdrag om vad den ska göra. Det handlar om att ändra kultur och nöta in nya arbetssätt och vanor. Sådant kan ta tid.

Skåne, liksom övriga regioner och landsting arbetar gemensamt för att få ner beroendet av hyrläkare, kommer detta att gå, tror du?

– Ja, det tror jag, om vi arbetar brett och håller på den strategi som lagts fast.

Har du jobbat som hyrläkare någon gång?

– Nej det har jag inte.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev