Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Han tar över efter Wigzell

Publicerad: 29 December 2014, 09:49

Foto: socialdepartementet

Olivia Wigzells efterträdare som chef för enheten för folkhälsa och sjukvård på socialdepartementet heter Torkel Nyman.


Det var 58 personer som sökte tjänsten och ville bli Olivia Wigzells efterträdare när hon lämnar socialdepartementet och blir generaldirektör för Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU. Nu är det klart att den som får jobbet blir Torkel Nyman. Han är i dag chef för enheten för statlig förvaltning på socialdepartementet.

– Det känns jättespännande och som en rejäl utmaning, säger Torkel Nyman till Dagens Medicin.

Han har inte jobbat med sjukvårdsfrågor i sin nuvarande roll på socialdepartementet. Men tidigare har han bland annat varit huvudsekreterare i utredningen som ledde fram till att Myndigheten för vårdanalys bildades. Han var även tillförordnad myndighetschef under myndighetens tre första månader. Torkel Nyman har också tidigare varit kontaktperson på finansdepartementets budgetavdelning för bland annat hälso- och sjukvårdsfrågor och folkhälsofrågor.

Olivia Wigzell sågs av många som en viktig nyckelperson och kom fyra på Dagens Medicins senaste maktlista över sjukvårdens 100 mäktigaste personer. Torkel Nyman är medveten om att det är en tung post han nu får.

– Det är en central enhet för att bistå regeringen i hälso- och sjukvårdsfrågor. Jag tror att min långa erfarenhet från regeringskansliet kan vara en fördel för mig, säger Torkel Nyman.

Han är 44 år, kommer från Stockholm och är statsvetare i grunden. Före tiden på socialdepartementet arbetade han som enhetschef och avdelningschef på Riksrevisionen. Den 16 februari tillträder Torkel Nyman sin nya tjänst som enhetschef för folkhälsa och sjukvård på socialdepartementet.

Relaterat material

De vill chefa på socialdepartementet

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev