fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han tar över rodret i Kalmar

Publicerad: 4 maj 2017, 13:55

Johan Rosenqvist

Foto: Johan Rosenqvist

Sjukhuschefen Johan Rosenqvist är ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Landstinget i Kalmar län.

Ämnen i artikeln:

Landstinget i Kalmar länLänssjukhuset i KalmarOskarshamns sjukhusVästerviks sjukhusSKR

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Det var inte självklart att söka tjänsten, men det var förstås väldigt lockande. Det som lockade mest var att arbeta med samverkan mellan länets tre sjukhus, psykiatrin, primärvården och kommunerna. Jag är övertygad om att det är där som en del av lösningen på vårdens utmaningar finns, säger Johan Rosenqvist till Dagens Medicin.

Formellt tillträdde han sin nya tjänst, med ansvar för Diagnostiskt centrum och landstingets sjukhus, i måndags och efterträdde då Ragnhild Holmberg. Johan Rosenqvist är sedan tidigare sjukhuschef för Länssjukhuset i Kalmar och kommer att fortsätta att ha den tjänsten fram till dess att en ersättare finns på plats.

– Jag kommer in med en ganska god kunskap om hur vårt sjukvårdssystem fungerar. Sedan har jag naturligtvis mycket att lära.

Finns det någon risk att du premierar Kalmar före Oskarshamn och Västervik?

– Absolut inte. Mitt uppdrag är väldigt tydligt och det är att se till länsinvånarnas bästa. Det tar jag på väldigt stort allvar.

Vilka utmaningar ser du?

– I det korta perspektivet är det rekrytering av kompetent personal, och det delar vi med resten av Vårdsverige. I det långa perspektivet så handlar det om hur vi kan utveckla sjukvården så att vi klarar av förändringen i en ålderstruktur med allt fler äldre.

Enligt Johan Rosenqvist pågår det via Sveriges Kommuner och Landsting en dialog med staten om hur mycket utbildningsplatser som behövs för vårdyrkena och han poängterar också att landstingen är en viktig kugge.

– Verksamhetsförlagd utbildning är en väldigt, väldigt viktig del och där behöver vi kugga i och se till att vi hjälper till när det faktiskt behövs.

Johan Rosenqvist anser att det viktiga från landstingens sida ligger i att vara tydliga i hur behoven ser ut.

– Sedan pågår arbete och diskussion om hur mycket styrning som ska ske ovanför landstingsnivån eller mellan landstingen. Och där känner jag att det är lite tidigt för mig att gå in i den diskussionen.

Utöver att lösa kompetensfrågan anser Johan Rosenqvist också att vården behöver se över sina arbetssätt och satsa på e-hälsa.

– It har blivit en väldigt stor del av sjukvårdens vardag och där upplever jag att det finns en enorm potential, men också mycket arbete att göra för framtiden.

Johan Rosenqvist

Kalmars veckogamla hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist är 49 år, urolog och arbetade senast kliniskt för ungefär sex och ett halvt år sedan. Sin AT gjorde han i Jönköping mellan 1995 och 1997.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev