Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han tar över rodret i Östergötland

Publicerad: 10 november 2015, 08:06

NY VERSION Region Östergötlands tidigare HR-direktör Mats Uddin blir ny regiondirektör.


Ämnen i artikeln:

Region Östergötland

Han har arbetat som tillförordnad regiondirektör sedan den 1 juni och regionstyrelsens presidium föreslår nu att han formellt ska efterträda Barbro Naroskyin som sedan den 1 augusti är hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholms läns landsting.

Mats Uddin var en av totalt fyra kandidater till regiondirektörstjänsten och rekryteringen applåderas av såväl den socialdemokratiska regionledningen som den moderata oppositionen.

Var det självklart att tacka ja till uppdraget?

– Det var inte självklart att söka från början. Jag var själv inställd på att det ska komma någon annan och att jag skulle gå tillbaka som HR-direktör. Men under resans gång kände jag att det här skulle kunna vara en rejäl utmaning för mig och dessutom skulle jag kunna göra ett bra jobb. Så mitt nej blev ett ja på tre månader. Jag gjorde en inre resa, säger Mats Uddin till Dagens Medicin.

Vad är den största utmaningen den östgötska vården står inför?

– Vi måste nyttja vår kompetens på bästa möjliga sätt. Vi har lyckats att öka antalet sjuksköterskor och läkare, vi har lyckats att bibehålla vår kompetens och så vidare. Men det verkar inte som vi får vår kompetens att hamna på rätt ställe. Det är prio ett, fokus på vårdplatserna, fokus på dygnet runt-verksamheten.

Prioritet nummer två är en budget i balans, fortsätter han. Även om regionen som helhet går ihop finansiellt så går hälso- och sjukvården minus.

– Det kan den inte göra i längden, säger Mats Uddin.

Nummer tre är att skapa tillit, trygghet och förtroende hos patienterna.

Att styra, leda och stimulera komptensen rätt. Är inte de frågor som du tidigare har haft ansvar för i din roll som HR-direktör?

Som område är det ju så. Jag har jobbat i flera år med just kompetensförsörjning och nyttjande av rätt kompetens på rätt ställe. Vi måste nog vara lite självkritiska. Den utökning vi har sett har uppenbarligen inte styrts dit den bäst behövs just nu i alla fall.

Du har ett mobilsvarsmeddelande där du varje dag läser in din dagsagenda. Kommer du att hinna det nu som regiondirektör?

– Ja, det kommer jag att ha tid med. Det är en del av den jag är och jag kommer inte att ändra mig där. Jag kommer att fortsätta att vara den jag är.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Östergötland

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev