Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han valde tidig pension och jobbet som hyrläkare

Publicerad: 23 mars 2005, 09:25

Anders Gullander har arbetat som frilansande allmänläkare i drygt tre år. För det mesta trivs han med att byta såväl arbetsplatser som kollegor, men att ständigt lära sig olika datajournalsystem tar tid och kräver tålamod, tycker han.


et är sent på eftermiddagen och Anders Gullander berättar om ett lunchmöte med en kollega som också arbetar som hyrläkare. De upptäckte att de har ungefär samma erfarenheter. Bägge är försiktiga med att tacka ja till längre uppdrag än en vecka innan de vet hur arbetsplatsen fungerar.

- Egentligen borde man vara tacksam att det finns hyrläkare som kan avlasta den ordinarie personalen, men så är det inte alltid. På vissa ställen tittar personalen över axeln på en när man kommer dit, och då återkommer man inte gärna till den arbetsplaten, säger Anders Gullander.

Hur man bemöts som hyrläkare beror på en rad faktorer, menar Anders Gullander. Arbetsklimatet är betydligt bättre på de ställen där det finns en bra kontinuitet och där hyrläkaren tillfälligt ersätter en ordinarie läkare.

- Då är det lättare att bli en i gänget. Jag möts också av ett enormt gensvar av såväl kollegor som patienter när de får veta att jag är svensktalande och äldre, säger Anders Gullander.

I många år har han arbetat som företagsläkare i Skåne, men när villkoren och ersättningssystemet försämrades, valde han att specialistutbilda sig till allmänläkare. Han blev färdig 1985 och arbetade sedan som distriktsläkare fram till 2002, då han valde att gå i förtidspension vid 61 års ålder.

De första åren arbetade han ungefär halvtid som hyrläkare. Numera handlar det om cirka 15 veckor om året.

Anders Gullander vill inte gå in på vad han tjänar, men uppskattar att lönen hamnar cirka 15 till 20 procent högre än den lön han skulle ha fått som landstingsanställd.

- Om man tittar på hur mycket en hyrläkare producerar så är vi inte dyra. Jag har i regel många fler patienter per vecka och jag får också fler akutjourer jämfört med en ordinarie läkare. Dessutom behöver arbetsgivaren inte betala för vidareutbildning, konferenser eller frånvaro på grund av möten. Jag har dessutom ingen betald semester, säger Anders Gullander.

För hans egen del är frågan om möjligheter till fortbildning inget problem, utan han är nöjd med den läkemedelsinformation som han kontinuerligt får.

- Nu är jag äldre och har en lång yrkeskarriär bakom mig, men för unga nyutexaminerade läkare utan specialistutbildning kan jag se att det kan vara ett problem. Personligen tycker jag att de ska akta sig för att fastna som hyrläkare eftersom de riskerar att bli utan specialistkompetens och möjlighet till fortbildning, säger Anders Gullander.

Själv har han överlag bara positiva erfarenheter av att frilansa som läkare. En stor nackdel är dock alla olika datajournalsystem som tar tid att lära sig. Han beskriver det som ett jätteproblem.

- De äldsta systemen är tungrodda och tar enormt mycket tid att lära sig. Det är dessutom nästan omöjligt att hålla reda på alltför många system. Det är också en gåta att man inte kommit längre med att koppla ihop primärvårdens datajournalsystem med sjukvårdens, säger Anders Gullander.

Han bor numera i Torekov och väljer i dag bara uppdrag som är i närheten av hemmet. Arbetsdagarna sträcker sig mellan 08.00 till 17.00, någon enstaka gång arbetar han jour till 20.00. Friheten att kunna välja när och var man vill arbeta är både roligt och stimulerande, tycker Anders Gullander.

- Jag arbetar högst en månad på varje ställe, jag tycker om min frihet och vill inte låsa mig alltför länge vid en arbetsplats. Men ibland känns det självklart tråkigt att lämna kollegor och patienter som jag fått bra kontakt med, säger han.

Eva Nordin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev