Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Han var otroligt snabb och skarp”

Publicerad: 29 juli 2014, 13:15

Ragnar Norrby var generaldirektör för Smittskyddsinsitutet.

Foto: Stefan Nilsson

En trygghet för infektionssjukvården med förmåga att fatta snabba beslut. Så beskrivs Ragnar Norrby, tidigare generaldirektör för Smittskyddsinstitutet.


Den 17 juni avled infektionsläkaren Ragnar Norrby som bland annat var generaldirektör på Smittskyddsinstitutet mellan åren 2000 och 2009. Otto Cars, professor vid Uppsala universitet, arbetade vid flera tillfällen med Ragnar Norrby.

– Ragnar var några år äldre än mig och han var en av mina mentorer inom antibiotikaområdet. Han var en auktoritet inom området och hade ett gott rykte och brett kontaktnät både nationellt och internationellt, säger Otto Cars.

Han beskriver Ragnar Norrby som en stark ledare med bred kunskap inom infektionsfältet.

– Han var en trygghet för infektionssjukvården och en stabil företrädare för infektionsläkarkåren.

Ragnar Norrby blev professor vid Umeå universitet redan innan han hade fyllt 40 och utnämndes till professor vid Lunds universitet 1988. Han var under en period ordförande för det europeiska sällskapet för klinisk mikrobiologi och infektionssjukdomar och han var redaktör för den medicinska tidskriften Scandinavian Journal of Infectious Diseases. Han har även varit ordförande för Svenska läkaresällskapet.

När Otto Cars var chef för Strama, Strategigruppen mot antibiotikaresistens, arbetade han mycket tillsammans Ragnar Norrby som då var generaldirektör för Smittskyddsinstitutet.

– Jag uppskattade hans tillgänglighet och snabba beslutsförmåga. Han hade en hög arbetskapacitet och var alltid igång och arbetade före alla andra. Han var otålig och ville inte ha något liggande utan allt expedierades väldigt snabbt, men togs ett beslut för fort kunde han ändra på det, säger Otto Cars.

Gunnar Kahlmeter, professor vid Uppsala universitet som var ordförande för det europeiska sällskapet för klinisk mikrobiologi och infektionssjukdomar fram till i maj i år, lyfter fram Ragnar Norrbys internationella betydelse.

– Den går knappast att överskattas. På den internationella scenen var han inte framträdande bara inom infektionsmedicin utan också inom vaccinologi och mikrobiologi.

Liksom Otto Cars framhåller han Ragnar Norrbys kvicka beslutsförmåga.

– Han hade en enorm arbetskapacitet och var otroligt snabb och skarp. Hans tankar och beslut skar som en varm kniv genom smör. Han hade väldigt lätt att sortera oväsentligheter från väsentligheter, säger han.

Ragnar Norrby blev 71 år.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev