tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han vill flagga för fyra år till

Publicerad: 25 juni 2014, 04:30

Bild 1/10  Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Även om opinionsläget ser tufft ut så behåller socialminister Göran Hägglund (KD) förstaplatsen på årets maktlista. Titta i bildspelet vilka som tar de nio placeringarna bakom honom.


Dagens Medicin träffar honom för en pratstund och ber honom att både blicka bakåt mot sina snart åtta år som socialminister och framåt mot nästa mandatperiod.

Om jag skulle sitta här om ett år igen med Sveriges socialminister, skulle jag sitta här med dig då?

– Ja, du är hjärtligt välkommen. Ska vi bestämma precis den här tiden?

Det har stått i andra medier att du sagt att du hellre vill bli justitieminister efter valet. Stämmer det?

– Frågorna var då ”om du inte var socialminister, vad skulle du vilja vara då?”. Och då nämnde jag justitieministerposten som jag tycker skulle vara väldigt intressant.

Så du vill inte hellre ha någon annan post än socialministerposten?

– Nej, det vill jag inte. Eller det är klart att om du ställer frågan så öppet så är det klart att jag hellre är statsminister.

Vad är du mest nöjd med under de här åtta åren som socialminister?

– Jag är väldigt nöjd med att staten har tagit på sig en större roll när det gäller att driva på utvecklingen på ett antal områden där det fanns stor potential att förbättra. Dit hör områden som tillgänglighet, psykiatri, vården av de mest sjuka äldre, patientsäkerheten och cancervården för att nämna några områden där vi genom nya arbetssätt tagit initiativ för att driva på utvecklingen.

Vad är du minst nöjd med?

– Jag är en otålig person och jag tycker att saker och ting går för långsamt. Jag skulle vilja se ett snabbare genomslag för det som vi har bestämt oss för att göra.

Om ni skulle vinna valet i höst, vad skulle bli de stora sjukvårdsreformerna under nästa mandatperiod?

– Som kristdemokrat så vill jag ta ytterligare steg för att stärka statens roll i sjukvården. Jag tycker att det är otroligt betydelsefullt, inte minst för att åstadkomma en mer jämlik vård. Jag skulle vilja sätta igång ett arbete kring det här. Om det visar sig att landstingsorganisationen inte är ändamålsenlig så är jag för min del beredd att säga att vi avskaffar landstingen.

Kan landstingen avskaffas nästa mandatperiod?

– Jag tror att det är en omställning som tar flera år i tid. Det måste vara mycket väl förberett innan man tar ett sådant steg men jag skulle vilja börja ett sådant steg nästa mandatperiod.

Hur vill du att sjukvården ska vara organiserad om landstingen inte finns?

– Man kan ju tänka sig det här i flera olika versioner. Ett sätt är det som man har gjort i Norge där primärvården är en kommunal verksamhet och staten driver sjukhusverksamheten. Det är en modell man skulle kunna tänka sig.

Finns det några sjukvårdsfrågor som kommer att bli heta i valrörelsen?

– Sjukvårdsfrågan borde vara högre upp på den politiska agendan. Men min upplevelse är att oppositionen inte riktigt hittar några angreppspunkter där de tror att de skulle vinna på att vara konfrontativa. Jag vill ha fokus på vem det är som ska ha makten i vården. Är det den enskilde patienten eller vill vi gå tillbaka till ett system där politiker voterar om vilka vårdcentraler som ska finnas? Jag vill gärna ha en debatt om hur vården skulle kunna bli bättre om vi stänger ner privata aktörer som ju flera av partierna på vänsterkanten vill.

I en Sifomätning som presenterades i april svarar 58 procent av de tillfrågade att det vore ett mycket eller ganska bra förslag att inte tillåta vinstutdelning i skattefinansierad vård, skola och omsorg. Vad är din kommentar till det?

– Svenska folket är lite ambivalent inför de här frågorna. För frågar man i mätningar vad som är viktigast så sätter svenska folket kvalitet som nummer ett, valfrihet som nummer två och sen kommer vinst och ägarfrågor. Det tycks som att svenska folket delar min uppfattning, nämligen att det är kvalitet som ska vara i fokus.

Men är vinstdrivande företag en garant för kvalitet?

– Nej, utan garanten för kvalitet är att vi har seriösa aktörer, att vi har god uppföljning och att vi lägger makten hos den enskilde att själv kunna välja bort sådant som inte fungerar och välja sådant som faktiskt fungerar.

Är det av ideologiska skäl ni vill ha vinster i välfärden?

– Nej, det finns däremot en väldigt tydlig ideologisk utgångspunkt i att lägga mer makt hos enskilda människor, att låta dem få bestämma själva. Och med en mångfald av utförare så får vi bäst kvalitetsutveckling.

Regeringens äldresatsning och patientsäkerhetssatsning upphör vid årsskiftet. Det finns en oro ute i landstingen att man att inte ska kunna fullfölja det arbete man har påbörjat. Har du någon förståelse för den oron?

– Nej, förutsättningarna är glasklara redan från början. När regeringen gör en satsning under ett antal år i samråd med SKL så är vi överens om förutsättningarna. Allt går ut på att implementera nya arbetssätt som ska leda till att vården blir bättre för patienterna och mer kostnadseffektiv. Sen att det gnys en del när projekten är slutförda det har jag vant mig vid. Men jag vet också att man ­uppskattar när vi tar nya initiativ för att höja kvaliteten.

Men du kan inte lova några nya pengar till vare sig de mest sjuka äldre eller patientsäkerhetsarbetet?

– Det här ska vara en del av landstingens och kommunernas ordinarie verksamhet.

Om du skulle förlora valet i höst, vad gör du då?

– Det vet jag inte.

Tänker du fortsätta som partiledare i så fall?

– Ja, det tänker jag.

Får du någon semester i sommar?

– Lite vila och avkoppling ska det bli. Men efter Almedalen så är ju uppstarten av valrörelsen nära inom räckhåll så det blir ju ganska mycket att gå och tugga på tal och formuleringar. Så det blir en sommar som jag föreställer mig kommer att blåsa förbi ganska snabbt.

Se hela maktlistan i relaterade artiklar i högersidan!

Relaterat material

Maktlistan 2014, placering 11–25:

Maktlistan 2014, placering 26–50

Maktlistan 2014, placering 51–100

Nu tar hon klivet fram ur kulissen

Nya toppnamn finns i sjön

Direktörernas klubb håller dörren stängd

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev