Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Han vill göra patienterna mer delaktiga

Publicerad: 23 september 2015, 10:00

VISIONÄR.

Låt patienterna ställa sin egen diagnos, föreslår läkaren Brian Goldman.


När mässan Digital Health Days öppnar i dag på Stockholmsmässan håller akutläkaren, författaren och medicinjournalisten Brian Goldman öppningsanförandet.

Han jobbar själv på akuten vid Mount Sinai Hospital i Toronto i Kanada och tror att ny teknik kommer att göra patienterna mer delaktiga i vården.

– Jag ser framför mig att innan jag går i pension så kommer det patienter till akuten med en smartphone kopplad till elektroder på bröstet. De kommer att visa upp en mobilskärm där det står att de har fått en hjärtattack. Och de kommer att ha rätt, säger Brian Goldman.

Det är förstås ingen självklarhet att vården välkomnar den utvecklingen. Brian Goldman berättar om läkare som himlar med ögonen när de talar om patienter som har diagnostiserat sig själva på internet.

– Jag har en bättre idé: Hur vore det om vi gav patienterna den information de behöver för att ställa en bra diagnos på sig själva? Då kan jag lägga mer av min tid på att ta reda på hur de ska behandlas, säger han.

Även i sina böcker släpper Brian Goldman gärna in patienten bakom vårdens kulisser. I en berättar han hur det är att jobba nattskiftet på akuten, i en annan avslöjar han de slanguttryck läkare använder för att patienter inte ska förstå vad de pratar om.

I sitt eget radioprogram diskuterar han läkemedelspolitik och testar e-cigaretter. Och över en miljon tittare har sett hans Ted talk, en föreläsning där han berättar om sina största misstag i yrket och uppmanar and­ra läkare att göra samma sak.

– Ett system som tror att läkare är perfekta hela tiden kommer inte att investera pengar i att kolla dem. Och därför kommer människor att skadas, säger Brian Goldman.

Brian Goldman

Ålder: 59 år.
Bor: Toronto i Kanada.
Familj: Hustrun Tamara, dottern Kaille, 17 år, och sonen Sasha, 13 år.
Fritid: Löptränar och går på bio.
Senast lästa bok: ”Vad hunden såg och andra äventyr” av Malcolm Gladwell.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev